Olvasói levél: “Így lesz a kutya az ember legjobb barátja”

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Hajdúböszörmény – Úgy értelmezem azt a törvényt, amelyet január 1-jén léptettek életbe, hogy a megfelelő nyakörv a legfontosabb a kutyusoknál: legyen kényelmes, se szoros, se tág. És, mivel nincs másfajta megkötő eszköz, hát marad a lánc. Nem lehetnek mindenütt szabadon!

Ott vannak például az általam jól ismert Jóska bácsi kutyái. Kanok, ketten vannak a tanya őrzésére, és, ha nem lennének megkötve, egymásnak is ugranának, és el is kóborolnának, márpedig az nem lenne jó. Ezért néha elengedi, hol az egyiket, hol a másikat, naponta legalább egy fél órára, és boldogok a kutyusok. Nagyon jól megvannak, hűségesen vigyáznak a tanyára.

A kutyatartás legfontosabb szabálya szerintem a gondoskodás és a szeretet. Néha, mikor azon a kis településen járok, bizony találkozom szabadon kóborló négy-öt kutyával is. Éhesen, gazdátlanul szaladgálnak a dűlőn. Ez se jó, mert, stílusosan szólva, a kutya se törődik velük, illetve veszélyesek lehetnek.

Legjobbnak a Jóska bácsi megoldása tűnik. Ő törődik a házőrzőkkel, kölcsönös a szeretetük egymás iránt. Így lesz a kutya az ember legjobb barátja.

– Demeter Mária, Hajdúböszörmény –
hirdetés