Olvasói levél: Honismeret, hazaszeretet

Hajdúböszörmény – „Tíz éve alakult meg Hajdúböszörményben a városi honismereti klub, és mára olyan népszerű, hogy jelenleg 96 beírt tagja van. Ősztől tavaszig általában előadások, márciusról októberig kirándulások tarkítják a programot.

Eddig 50 települést látogattunk meg, amit dokumentálnak a jubileum alkalmából rendezett kiállítás képei. Több száz közül választottuk ki a Sillye Gábor Művelődési Központban bemutatott 80 fotót, mindegyiket a klub tagjai készítették. Kirándulási programjaink ma már felölelik az egész Kárpát-medencét.

A jó baráti közérzetet jelentik – többek között – az évenkénti nyári szőlőskerti délutánok Varga Márton klubtagunk szőlőjében szalonnasütéssel vagy slambucfőzéssel egybekötve. Tagja vagyunk a Megyei Honismereti Szövetségnek, mind a hét hajdúvárost is meglátogattuk.

A célunk a honismeret gyarapítása, a hazaszeretet ápolása.

Javasoltuk, hogy városunk keleti temetőjéből, mivel az már nem aktív temető, Dobó Sándor országos hírű pedagógus elhagyatott szobrát hozzuk be az általa is vezetett Bethlen Gábor-iskola elé. Sajnos, a kezdeményezés az önkormányzatnál nem kapott kellő támogatást. A másik javaslat a Zója Tsz autóbuszmegálló nevének megszüntetése, helyette a Tócó-forrás nevet javasoltuk. A Volán örömmel elfogadta és megvalósította a jó javaslatot.

A klubot háromtagú vezetőség irányítja. Örülünk, hogy a város elismeri a munkánkat, hozzájárultak a jubileumi kiállítás költségéhez is. A Honismereti Klub a helyi Zöld Körrel is együttműködik. Indultunk a Fogadj örökbe egy hajdúsági halmot! című pályázatukon: a Hajdúnánás területére eső Vidihalmot fogadtuk örökbe, meg is látogattuk, s az út mentén lévő egyik fára kifüggesztettük a halom nevét.”

– Mónus Imre klubvezető, Hajdú­böszörmény –
hirdetés