Olvasói levél: Hatszáz néző tombolt örömében a Csokonai nézőterén

Olvasói levél: Hatszáz néző tombolt örömében a Csokonai nézőterén
© Fotó: Molnár Péter, archív
Debrecen – Ritkán adatik meg egy lelkes színházlátogatónak, hogy az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb előadását, a Légy jó mindhalálig című zenés darabot gyermekközönséggel együtt nézhesse meg. A múlt hét elején mégis ebben a különleges élményben részesülhettem, amikor – mint utólag kiderült a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni Tankerületének támogatásával, kétszer is – telt ház előtt mutatta be a Csokonai Nemzeti Színház Légy jó mindhalálig című musical előadását.

A kedd esti előadáson azt tapasztalni, hogy a nézőterén közel 600 néző állva tombolt és tapsolt, fantasztikus érzés volt.

Úgy gondolom, hogy nem ok nélkül. A Várhalmi Ilona rendezésében, drámatagozatos diákok és művésztanáraik közreműködésével színpadra került musical igazi debreceni sikertörténet. A látványos jelmez- és díszlettervezés, az előadást mindvégig jellemző mozgalmasság, illetve a gyermek és a tanárszínészek alakítása – nemcsak nekem – hanem mindazoknak emlékezetes élmény marad, akik megtekintették az előadást.

Az sem tipikus történet, hogy a bemutatót követő két és fél év után még mindig megállja a helyét a Légy jó. Pedig visszaemlékezve az első előadásra, jól látszik, hogy az azóta eltelt időszakban vagy megnőttek a gyerekszereplők, vagy lecserélődtek, mivel sokan már kiléptek az iskolapadból és egyetemeken, főiskolákon tanulnak tovább. Szerencsére az Adyban mindig van utánpótlás. Arról is meggyőződhettem, hogy új szereplők legalább olyan ügyesek, mint a régiek, és legalább annyira örültek az előadás lehetőségének, mint a régiek! Sőt! A szóló szerepre is beugró „színházpalánták” Bora Fanni és Kiss Dia kaptak felkérést. Oláh Zsuzsa színésznő parádés beugrása (pedig a főállású kismama Újhelyi Kinga helyett) is felejthetetlenné tette a produkciót.

A gyönyörű énekek fülbemászó dallama hazáig kísért. Abban a reményben, hogy nem az utolsó előadást ünnepelhettük, köszönöm még egyszer a csupa szív emléket a gyermekszínészeknek és a gyerekközönségnek illetve a Debreceni Tankerületnek, hogy olyan ügyet támogatott, amely előbbre viszi színház és oktatás kapcsolatát Debrecenben.

– Árvai Istvánné, 30 éve a Csokonai Színház bérlettulajdonosa –