Olvasói levél: Gyermekvállalási motivációk

Olvasói levél: Gyermekvállalási motivációk
© Fotó: Pixabay
Hajdúszoboszló – Az óriásplakátok már nem üzennek Brüsszelnek, nem fokozzák az idegengyűlöletet, hanem arról szólnak, hogy Magyarország erős és büszke európai ország. Nem akartam írni erről az igazságtól távol lévő állításról, de a magyar „labdarugdaló” válogatott andorrai szereplése kihozott a sodromból. A világranglista 186. helyén lévő hazaiak lemosták a pályáról a mieinket. A csúfos vereség után azon töprengtem, hogy más területeken van-e okunk büszkének lenni.

Az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló gazdasági növekedés, az egészségügyben, az oktatásban jelentkező negatív folyamatok, vagy a demográfiai válság miatt nem mondhatjuk, hogy erős és büszke ország vagyunk. Állítom, a demográfiai válságot a kormány nem tudja a családi adókedvezménnyel felszámolni, mert azzal a legjobban rászorulók nem kapnak segítséget.

A korábbi években parlamenti vitára készülve a Hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskolában szociológiai felmérést készítettem, és a diákoktól megkérdeztem, hogy a nagyon gazdag és szegény családok egyaránt részesüljenek-e családi pótlékban. A tanulók több mint 90 százaléka nemleges választ adott. Az ugyanis egyértelmű, hogy minél nagyobb a háztartás jövedelme, a családi pótlék annál kisebb mértékben járul hozzá a gyermeknevelés költségeihez, és ugyanez fordítva, amennyiben alacsony. A megkérdezett 17-18 éves diákok szerint a gyermekvállalási hajlandóságot elsősorban a gyermekszeretetet, másodsorban a saját tulajdonú lakás befolyásolja. Ezután a munkahelyi biztonságot, a magas jövedelmet, a magyar gazdaság jövőjét, majd a nagyszülői segítséget tették a rangsorba, ahol csak a hetedik helyen jelölték meg a családi pótlékot. Az alacsony jövedelemmel rendelkezőknél a családi pótlék nem kis szerepet játszik a gyermekvállalásban, de a felmérés meggyőzött, hogy fontosabb tényezők is vannak.

Az elmúlt napokban, a családok támogatásáról szóló parlamenti vitát hallgatva arra gondoltam, a kormány miért nem kér fel szociológusokat széleskörű felmérés készítésére a gyermekvállalási hajlandóságról. Sokkal célszerűbb lenne, ha a nemzeti konzultációra, az óriásplakátokra fordított pénzt szociológiai kutatásokra használná fel, és azok eredménye alapján valóban hasznos családtámogatási rendszert dolgozna ki.

– Dr. Takács Imre, Hajdúszoboszló –