Olvasói levél: Gyermeknapra

Akt.:
Olvasói levél: Gyermeknapra
© Fotó: Matey István
Bagamér – A gyermeknap a világ számos országában ünnepnap. Elsőként Törökországban tartották 1920. április 23-án. Magyarországon 1931-hez köthető, amikor egy egész héten zajlott a „Gyermekhét” eseménysorozat. 1950 óta már csak egyetlen napon ünnepeljük – az egyházak templomaiban is –, május utolsó vasárnapján.

1954-ben ENSZ-közgyűlés javasolta, hogy tartsák meg minden országban „egyetemes gyermeknapként”. Az ünnep eredeti célja, hogy megemlékezzenek az országok és népek gyermekeinek testvériségéről, segítve a megértésre és jólétre törekvést. Bibliai korokban is hangsúlyos volt a gyermekek felől való gondoskodás. A Nílus folyó vizéből életre mentett Mózes nevének jelentése is „vízből kihúzott”, illetve, veretes üzenete a Példabeszédek könyvének: A gyermek Isten ajándéka, az anyaméh gyümölcse, jutalom!

A gyermekneveléshez számos helyen hangoznak örök bölcs tanácsok. Tudományok és művészetek világában híres személyek nevelésére, már „születésük előtt kilenc hónapra” utalnak a feljegyzések.
A szülői hiányosságokat nevelőintézetek sora sem pótolhatja. Mégis, adassék tisztelet a hátrányos helyzetű gyermekeket vállaló pótszülőknek és intézményeknek.

A felnövekvő gyermekek idejében tanulják meg: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj…!” Szülők és gyermekeket nevelésre vállalók pedig minden anyagi érdek nélküli tökéletes szeretetben valósítsák meg életre szóló programjukat! S ha korunkban a népek keveredése nyomán egyre bonyolultabb helyzetek adódnak, a másságokat is eltűrő szeretet jegyében tanuljunk élni!

– Szász Ferenc, Bagamér –