Olvasói levél: Gyanús kísérlet

Akt.:
Tom Spector
Tom Spector - © Fotó: telegraph.co.uk
Debrecen – Levelemet egy olyan aktuális hír ihlette, amelyik a szűkebb szakmámmal kapcsolatos. Eszerint a gyorséttermi ételek megölhetik az elhízás elleni baktériumokat.

Az eredeti cikk a brit Telegraph című újság élelmiszer rovatában jelent meg „A gyors­ételek (a cikkben „junk food” kifejezés szerepel) megölik az elhízás, a szívbetegségek, a rosszindulatú daganatok ellen óvó baktériumokat – kutatási eredmények” címmel. A hangzatos és kategorikus állítást tartalmazó cím a következő vizsgálatra hivatkozik: Tim Spector, a londoni King’s College epidemiológus professzorának 23 éves fia 10 napon át kizárólag a McDonald’s éttermeiben étkezett, és a diéta elején és a végén is megvizsgálták a bélcsatornájában levő baktériumflórát, vagyis meghatározták a flórában levő baktériumfajokat. A diéta csak hamburgerből, sült krumpliból, csirkefalatokból és Coca-Colából állt. A diétát megelőzően 3500 különböző baktériumfajt, a diéta végén pedig már csak 1300 fajt tudtak kimutatni a fiatalember bélcsatornájából. A kutatók szerint elsősorban azok a fajok tűntek el, amelyekről feltételezik, hogy védőhatást fejtenek ki az elhízás és annak következményeivel szemben. Ebből vonják le a címben szereplő következtetéseket.

Hogy vannak-e olyan baktériumfajok a bélcsatornában, amelyeknek esetleg szerepük lehet az elhízás elleni védelemben, a tudomány számára még tisztázandó kérdés, így ezzel nem foglalkozom. De maga az idézett diétás kísérlet nagyon sok sebből vérzik: a „kísérlet” maga szakmaiatlan, következtetése megalapozatlan, állítása bulvárosan komolytalan. Tudvalevő, hogy a bélcsatorna az emberi szervezet baktériumokban leggazdagabb területe. Összetétele és a baktériumszám számos tényezőtől függ: kor, táplálkozás, gyógyszerszedés, napszak stb. Ennek a témának könyvtárnyi irodalma van, és még mindig sok a nyitott kérdés. Ha a diéta hatását a bélflórára önmagában külön vizsgáljuk, nagyszámú önkéntest tartalmazó, egyéb feltételek alapján homogén embercsoporton, kontrollcsoportot is bevonva szabad csak a kísérleteket végezni és az eredményeket óvatosan értékelni.

Hogy a fentiek érthetőbbek legyenek: a cukorbetegek vércukorszintje például egyenes összefüggést mutat a cukorfogyasztással, (hiszen nem egy sokfaktoros jelenségről van szó), a bélflóra alakulására ható tényezők sokkal komplikáltabbak. Ami pedig a diéta előtt és után kapott baktériumfaj-számot illeti, elengedhetetlen lett volna megemlíteni a cikkben a baktériumok kimutatásának módszerét: hagyományos kimutatási módszerrel kb. 400 különböző fajt, a modern molekuláris módszerekkel akár 10 ezer fajt is ki lehet mutatni. A módszer ismerete azért is fontos, mert a molekuláris módszerek a „halott” baktériumokat is kimutatják. És, hogy a halott baktériumoknak milyen mértékben van protektív hatásuk, végképpen nem tudjuk.

A Telegraph cikk idézi Tim Spectornak azt az állítását, hogy 15 ezer évvel ezelőtt az ember 150-féle alapanyagot fogyasztott el egy hét alatt, manapság csak kb. húsz félét. A McDonald’s menüsora jóval szélesebb spektrumú, és sok, különféle alapanyagot tartalmaz. A cikkben idézett „kísérlet” nemcsak szakmaiatlan, hanem nem is életszerű: a legelszántabb McDonald’s rajongók sem választják a McDonald’s kínálatából 10 napon keresztül kizárólag a felsoroltakat.

A cikk nem érdemel meg ennél részletesebb elemzést, de azt még végezetül megemlítem, hogy abban számos terminológiai pontatlanság is található: egyes baktériumok nevét hibásan írja le, összekeveri több helyen a bélcsatornát a gyomorral. Ez utóbbi azért is csúnya hiba, mert az emberi gyomor egyáltalán nem, vagy igen kis számban tartalmaz baktériumokat.

– Dr. Bán Éva, orvosi mikrobiológus –


A gyorséttermi ételek megölhetik az elhízás ellen óvó baktériumokat
A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat – derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.


Videó: Csak a Mekiben zabált, lefogyott 27 kilót!
A középiskola tanár most már a márka arca, hőse, istene, mindene. Előadásokat tart, könyvet írt, hogy másokkal is megossza, a mekis diéta abszolút működik. tovább »