Olvasói levél: Gondolatok a hús­véti ünnepkörhöz

Akt.:
Bagamér – Húsvét a világtörténelem formálása tekintetében is nagy jelentőségű ünneppé lett. Az ünnepek sorában páratlan a hit igénye miatt is. Hit nélkül csupán az üzleti élet és sok változatban érdekes népszokások ideje…

Titokzatos lehetőség, nagy alkalom arra, hogy megfáradt és a kiborulás határához ért emberek sokasága újraéledjen. Bőséges költekezés mellett a lelki töltekezés meghitt időszaka is lehet ez a néhány nap. Családi körben és sok magányos személyes életében, csodaszerű eseményként az újraéledő szeretet és jóság jöhet számításba.

Az ünnepi jelképek; nyuszi és sok bódító illat, még ha „pogány szokás” jelzést hordoz, mégis átnemesíthető az ünnep eredeti értékessége szempontjából. A Feltámadott Krisztus felől való jó hír továbbvitelére a hiteles tanúk, mint a nyúl, gyors futással indulnak. Az évezredek múlása sem okozhatja a lassítást ilyen tekintetben. A sok hiábavalóságra kapható emberi természetünk újjá alakulhat ez idők során. Emberi közösségek és torzítható egyéni életek áporodott levegője, jó illatúvá kell legyen az ünnep eredetisége nyomán.

Az emberiség történelme nagy formálódása előzményeként, több évszázados előkészület figyelhető meg. Az ilyen előzmények után létrejött változások az évezredek sorát is túlélik! A nagyheti események csúcsán szereplő ünnepet mély átélésben, hittel és szeretettel igyekezzünk eltölteni! Ismerjük meg a folyamatosan is az életet és békességet hozó erejét!

– Szász Ferenc, Bagamér –