Felejthetetlen színművé gyúrt rutinmozzanatok

Akt.:
Pinczés István és Pető István
Pinczés István és Pető István - © Fotó: Kocsis Csaba
Berettyóújfalu – Városnapon a Derecskei Színjátszók bemutatták a Képzelt Riport egy átlagos hétköznapról című előadásukat.

A Vígszínházban 1973-ban volt a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról musical ősbemutatója. Déry Tibor kisregényét Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar deszkákon életben. A művet számos hazai helyszínen bemutatták, 1975 első felében a Miskolci Nemzeti Színházban is. Az ő előadásukban láttam ezt a kultikus darabot Egerben, mert akkor még ennek az ősi diákvárosnak nem volt önálló társulata. A színpadkép és a zene volt rám különös hatással, amelyet igazi rockos változatban kísért a Kőtörő együttes.

Kíváncsi voltam, mit hoz ki ebből a derecskei színjátszó társulat, amelyet már az Ördög csizmája kapcsán szívünkbe zártunk, és amelynek meghatározó tagjai felejthetetlen ünnepi műsort adtak az elmúlt évben október 23-án Berettyóújfaluban. Az első megdöbbenést a zene okozta. A korábbi rockos változat az erejével, ez a kíséret pedig szelíd harmóniával, arányos hangzásával hatott rám. Szamosközi Gergő, Tóth Bertalan, Törő Ferenc és Sóvágó Zsolt az alkalmi együttes és a társulat kiegészítették egymást. Ennyi kiváló hangot, ilyen pontosan megszólalni már régen hallottam, akármelyik színházi társaság megirigyelhetné… A rockmusical a Pajtaszínház program jóvoltából jött létre, túlnőtte a legmerészebb álmokat. Ezért is bővítették ki az eredeti félórás projektötletet egyórás zenés színdarabbá. Mindenki hozzátett a maga hétköznapjaiból egy kicsit, így született meg az előadás. Ezt gyúrta össze Mercs János, a Csokonai Színház művésze a rendezés során egy feszes, látványos színpadképpé, amelyben egy percre sem volt üresjárat, beleképzeltük magunkat a dolgos hétköznapok abszurd mókuskerekébe. Hétköznapok hétköznapi helyszíneken. A családban, az orvosi váróban, a buszon, az autóban… Ahogy Körmendi Lajos írta volna: Magánkrónikák. Válásról, gyerekvállalásról, szerelmi háromszögekről, munkahelyi problémákról. Aztán egy óriási keret, amely végiggördül a színpadon, hogy összefogja egy nagy csoportképben az összes színjátszót.

Már az is nagy szakmai elismerés, hogy a nézőtéren ülő Pinczés István, a neves rendező elégedetten nyilatkozott a helyi televíziónak. Aztán azt is megjegyezte, hogy tetszett neki annak a szenvedélyes, fekete fiúnak a játéka. Azt hittem, tudja, ő volt az első Nyilas Misi a Légy jó mindhalálig musicalben, ami egyike a felejthetetlen Pinczés-rendezéseknek. Mondtuk is neki, hogy ő Pető István a maga teljes valóságában. Ő a Pisti!, kiáltott fel és már rohant is, hogy megölelje az egykori főszereplőjét. De most ez az ölelés az egész társulatnak kijárt ezért a felejthetetlen estéért.

– Kocsis Csaba –
hirdetés