Olvasói levél: “Ez az utca a város szégyene” – Nyomorúságos állapotok vannak a Rakovszkyn

Hiába festenek és tisztítják a kaput, ablakot, az első eső után minden csupa folt
Hiába festenek és tisztítják a kaput, ablakot, az első eső után minden csupa folt - © Fotó: Molnár Péter, archív
Debrecen – A március 23-i cikkre szeretnék reagálni, melyben felvetették, hogy a Rakovszky utca házai milyen állapotban vannak – írja olvasónk.

Varga László kissé cinikusan megjegyezte, hogy a Rakovszky utcán lévő házakat nem kellene védeni, és nincsenek is védelem alatt.

Ez az utca a város szégyene, mivel a megnövekedett fogalom mellett (kamionok, tehergépjárművek, vontatók) a házak tulajdonosai az úttesttől számított kicsi távolság miatt (néhol alig 2 méter) nem tudják a tulajdonukat megvédeni a közlekedés okozta, homlokzatig verődő sártól, koromtól, csapadéktól. A szegély melletti lerakódás rendszeres felsöprése, az út mosása javítana a helyzeten, de ezt az indokoltnál sokkal ritkábban végzik. Az itt lakók (anyagi lehetőségeikhez mérten) minden év tavaszán javítják a házaik homlokzatát (renoválnak, festenek, takarítanak). Mivel legtöbben már idősek, saját maguk nem tudják elvégezni, így szakembereket kell/kellene fogadniuk, ami tetemes plusz költséggel jár. Tovább ezt már anyagilag nem lehet bírni!

Varga László azt írja, hogy le kellene bontani ezeket a házakat, amivel az itt lakók teljes mértékben egyetértenek – csakhogy nem volt, és nincs is rá pénz.

Kérem! Arra van pénz, amire a város vezetői és önkormányzata akarja. Igenis, végre tegyék rendbe ezt az utcát, ahogy az elvárható lenne egy belvárosi részen! Tessék kisajátítani vagy megvásárolni az itt lévő házakat, amik gyakorlati szempontból a mai napig építési tilalom alatt vannak. A felvetéseinkre az illetékesek (országos és helyi hatóságok) évtizedek óta egymásra mutogatnak, ahelyett, hogy összefogva kiemelnék ezeket az ingatlantulajdonosokat abból a nyomorúságos állapotból, amibe önhibájukon kívül kerültek.

– Jávorszky Józsefné és Nagy Imréné, Debrecen –


“Egy építkezés ideiglenes palánkja is különb ennél” – Kiderült, mi az a valami a Párizsi Udvar előtt
Debrecen – Minek a palánk, ha ott sincs több sár; különben is, kátyú ellen nem palánk, hanem aszfalt kell.