Olvasói levél és válasz: Elvették a félárút

Akt.:
Olvasói levél és válasz: Elvették a félárút
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Közalkalmazott vagyok, március 19-én Hajdúsámsonból Debrecen felé félárú jegyet váltottam. Egyszer két fiatal ellenőr elém pattant, kérték a félárút és a jegyet. Átadtam, mire a férfi ellenőr kijelentette hogy a félárúm – amit a munkáltatómtól kaptam és március 31-ig még érvényes – fénymásolat. Erre kissé fölkaptam a vizet, ő pedig kérdőre vont, hogy honnan van, és, ha nem adom át neki, akkor rendőrt hív.

Odaadtam. Majd március 24-én közölték, hogy nem érik el a munkáltatómat, így nem adják vissza nekem az utazási kedvezményről szóló papírom. Azóta nem tudom használni az utazásimat. Mégis csak fölháborítónak tartom, hogy két ellenőr ránézésre megállapította, hogy hamis. Tehát érdemes vigyázni az ellenőrökkel, mert gátlástalanul elveszik, amiről úgy gondolják hogy hamis – vélekedett a levél küldője. Az általános tanulság érdekében a leírást elküldtük az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek, s a válaszból a következőkről értesültünk.

Fénymásolt volt

„…ellenőrzéskor munkavállalónk észlelte, hogy az utalvány nem eredeti, ezért kérte az utas adatait, aki – az utalványt hátrahagyva – az ellenőrzés helyéről távozott. Az adatait nem volt hajlandó megadni, így a kedvezményre való jogosultsága nem volt megállapítható”.

A továbbiak szerint március 24-én telefonon érdeklődött a magát a férjnek mondó személy, akivel közölték, hogy az utalvány nem eredeti, és a kibocsájtó szervezettel sem tudták felvenni a kapcsolatot, így nem áll módjukban visszaadni.

A hivatalos levél tájékoztat arról is, hogy az utalvány 12 menettérti utazásra jogosítja használóját. „Amennyiben az utazási igazolvány, vagy az utazási kedvezmény jogszerű igénybevételének megállapításához, illetve ha az az ellenőrzési eljárás lefolytatásához szükséges, az utas köteles személyazonosságát igazolni, mivel az utalvány csak nevet tartalmaz.

Munkavállalóink többször találkoztak sokszorosított utalványokkal, hiszen így az utas a törvényileg meghatározott 12 alkalom helyett, akár korlátlanul is utazhat kedvezményes menetjeggyel, megkárosítva ezzel a közlekedési társaságokat.

A forgalmi ellenőrök közfeladatot ellátó személynek minősülnek, hatáskörüket ezen esetben sem lépték át” – áll a válaszban.
hirdetés