Olvasói levél: Értelmes kommunikációt!

Akt.:
Olvasói levél: Értelmes kommunikációt!
© Illusztráció: www.theguardian.com
Debrecen – Közhely bár, de igaz: az információ pénz! Egyesek szerint nagyhatalom! Nos, ebben az évben csak eddig nem kevesebb mint 40-50 milliárd(!) forintot költött a kormányzat kommunikációra, ha úgy tetszik „önfényezésre”, direkt és közvetett módon. (Csak viszonyításképpen: Debrecen éves költségvetése nem éri el ezt az összeget.)

Hiába: az „agyakba be kell férkőzni”… De nem lehet „mosdatlanul”! Amikor Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszél: „a baloldalnak genetikailag torzult karaktere van, magyarellenes, ily módon eltávolítandók”, – régmúlt történelmi idők jutnak eszembe. Ám mielőtt még pálcát törnének a demokratikus ellenzék felett: sietek kijelenteni: vagyok olyan magyar, mint ő(k)! Ha nem jobban! Hiszen nemzetem sorsát az év minden napján magaménak érzem/szívemen viselem!

Annál is inkább, mert ezer szállal kötődöm Debrecenhez! Anyai ágon Pósalaky leszármazott vagyok, (lsd. Móricz-mű: Légy jó, mindhalálig, (mellesleg a cívisváros egykori főjegyzőjeként ősöm részese volt Debrecen szabad királyi várossá nyilvánításában). Apai felmenőim között pedig ott van Veres Péter, a népi író/politikus (a puszta és az ember kapcsolatának elbeszélője), a Balmazújvárosi szülöttű egykori hadügyminiszter. A maguk módján mindketten történelmet/irodalmat írtak, és öregbítették az immár hajdúváros(ok) hírnevét. Száz esztendő múlt el, a sajtótörténetük aktualitásának első megjelenése óta. Ne vegyék szerénytelenségnek büszkén vallom, leszármazottnak tekintem magam. Roppant sajnálom, hogy minderre (nem személyemre), nem figyelt fel Debrecen és a megye vezetése. (Minden esetre felmenőim meggyalázásának tekintem a nem odafigyelést.)

Ezért is bosszant az a jobboldali közéleti kommunikáció, ami rést ütött a társadalom gondolkodásán, és amelyik az „ellen” (?) impotenciáját igyekszik kihasználni. Márpedig amíg ez így van, Kövér László és társaik „kedvükre” buzerálhatnak (sic!) mindenkit. Mint kiderült: jó pénzért tartják karban Orbán Viktor Facebook-oldalát. És, hogy mennyi a jó pénz? Nos, 30 ezer magyar forint oldalanként! A felület-„karbantartást” máshol hivatalból kirendelt adminisztrátorok végzik, nagyságrendekkel kevesebbért. Mégsem irigylem őket. Megalkuvónak kell ugyanis lenni: mi az, amit eltűrnek, mi az, amit moderálnak (letiltanak/cenzúráznak) Orbán oldaláról.

Havasi Bertalan, a kormányfő „csicskása” aligha konyít ezekhez. Fogalma sincs, miről beszél, mikor a főnökét védi. Segítségül hívhatná Orbán vazallusait – nehogy valamit eltévesszen. De nem teszi. Oly jól körbebástyázott az apparátus, hogy csak az Isten és annak földi helytartói tudnák kimosni a mocsokból. És itt jönnek az EU-s pénzek! Nem nekünk, hanem, akik ezek „lehívását” rendezik. Ők érdemelnek jutalmat! Nem is keveset. Sokat! Elvégre, a kormánytisztviselők voltak azok, akik a „semmire sem érdemes” párthű katonáknak/oligarcháknak szignálták a száz- és milliárdos kifizetéseket. Az értelmetlen, „üres” kommunikáció százezreket, milliókat taszít(ott) a gazdagodásba/nyomorúságba. A prémiumok olykor egy középkorú értelmiségi éves nettó fizetését is eléri.

Kommunikálni kétségtelenül kell, mint ahogy hajózni is muszáj. De nem, ahogy a kormány csinálja. Pofátlanul és indokolatlanul. Amikor a közmunkások nettó 30–50 ezer forintos fizetésüket „féltik”, nincs jogalapja a döntéshozóknak arra, hogy minden médiafelületen hirdessék: a reformok működnek! Csak kérdezzék meg a keményen dolgozó kisembereket! Ezt nevezik egyoldalú kommunikációnak. Csak egyszer látnánk már, hogy a humántárca bizonyítja: napi ezres elég a családok betevőjére.

– Dr. Nagy Zoltán PhD, médiakutató –