Olvasói levél: elhárítás vagy védelem?

Akt.:
Debrecen – Az emberek jelentős része viszolyog a katasztrófavédelem szótól. Sokan úgy vélik, mint például Erdei Lajos olvasónk is, hogy nem helyes, nem magyaros, egyenesen idegesítő. Állításuk szerint azért, mert a katasztrófát nem védeni kell, hanem elhárítani, esetleg megelőzni volna szükséges. A családot, a gyermekeket azt igen, védeni kell: a családvédelem, gyermekvédelem szavak is bizonyítják.

A vilagbakiabalok.blog. hu szerint sokak számára idegennek tűnik ez a kifejezés, holott teljes mértékben helyes. A kérdés inkább az, hogy az embereknek miért az ugrik be, hogy a katasztrófavédelem a katasztrófákat védi? Furcsa volna, ha a tűzvédelemről a tűz védelme, az árvízvédelemről az árvíz védelme, a vegyvédelemről pedig a vegyi anyag védelme jutna az eszünkbe. Ez csak pár példa volt, de nagyon sok ilyen szóösszetételt lehetne még felhozni példaként.

Ezen szavakat jelentéssűrítő szóösszetételnek hívjuk.

Néhány példa: tűzvédelem ( tűz elleni védelem és nem a tűz védelme), árvízvédelem (árvíz elleni védelem és nem az árvíz védelme), vegyvédelem (vegyi anyagok elleni védelem és nem a vegy védelme), sugárvédelem (sugárzó anyagok elleni védelem és nem a sugár védelme), tűzcsap (tűz oltásához használatos csap és nem a csap, melyből tűz tör elő), katasztrófavédelem (katasztrófa elleni védelem és nem a katasztrófák védelme).

Az említett 6 példában látható, hogy a szavak le vannak rövidítve, egyszerűsítve és „összegyúrva”. Az emberek számára mégis természetesek ezen szavak, kivéve a katasztrófavédelem.

Összegezve tehát, a katasztrófavédelem szóösszetétel mindenképpen helyesnek bizonyul a magyar nyelv szabályai szerint. A szó hivatalos kisugárzása pedig tudatosítja az emberekben a szervezet alaprendeltetését, mely a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása. Széleskörű iparbiztonsági, tűzvédelmi, polgári védelmi hatósági hatásköröket gyakorol: előír, engedélyez, tilt, korlátoz, ellenőriz és szankciókat alkalmaz. Veszélyhelyzetek megelőzése érdekében más hatóságok tevékenységét összehangolja. Sokan a katasztrófaelhárítás nevet tartanák szerencsésnek. Viszont azt tudni kell, hogy a katasztrófaelhárítás nem volna megfelelő a szervezet megnevezésének, mivel az elhárítás szó arra utal, hogy egy bekövetkezett veszélyhelyzetet, katasztrófát kell elhárítani. A katasztrófavédelem pedig pont a katasztrófák elleni védelemről szól. Legfőbb feladata a megelőzés – írja az említett blogbejegyzés.

HBN