Olvasói levél: Elátkozott ­tengerpart

Migráns a görög tengerparton
Migráns a görög tengerparton - © Fotó: AFP
Debrecen – A politikai vitaműsorok jó része – nem meglepő módon – a migrációval foglalkozik. Ezek egyikében kijelentette az egyik résztvevő, hogy Görögország nem hibáztatható amiatt, hogy nem tudja védeni tengeri határait, mert azok nagyon hosszúak.

Az első reakciómat – bár általában kerülöm a közhelyeket – úgy tudnám leírni, hogy majdnem dobtam egy hátast! Ezután úgy gondoltam, mégis komolyra veszem a figurát, és adok szegényeknek néhány ötletet segítségképpen.

Az egyik az, hogy nem kell a partvonal mentén minden 100 méterre egy őrszemet állítani, elég a nagyobb, a szárazföldbe mélyen benyúló öblök bejáratát lezárni. Ha ez sem segít, tanácsot kell kérni az ausztrál, angol és amerikai hatóságoktól, akik legalább ilyen hosszú partszakaszt őriznek láthatóan nagyobb hatékonysággal. Persze az amerikai parti őrség fő tevékenysége nem az, hogy az ember- és drogcsempészek tengeri útját Latin-Amerika és Florida között egyengesse.

Arról sem hallottam, hogy egy ilyen hajó elfogása után az első kérdésük az lett volna, hogy az Egyesült Államok melyik tagállamában szeretnének az utasok letelepedni. Érdekes módon, ilyen igénnyel az elfogottak sem szoktak előállni, pedig a latin-amerikai országok többségében is van olyan szegénység, mint ami miatt onnan a mi német és svéd életszínvonalra trenírozott migránsaink sírva menekülnének.
Mint látható, a segítőkész és vagyonos amerikai filantrópoknak közelebb az USA-hoz is lenne bőven tennivalójuk. Elfelejtették volna a Monroe-elvet, hogy Amerika az amerikaiaké!

De ne rohanjunk át az óceán másik oldalára! Menjünk vissza időben az ókorba, amikor az athéni demokrácia a perzsa despotizmussal szemben védte meg sikeresen ezt a hosszú tengerparttal rendelkező országot, az európai kultúra bölcsőjét – néhány mai filozófus sajnálatára, akik szívesebben szerepelnének a polinéziai kannibálok étlapján, minthogy az európai kultúra nagyszerűségét elismernék.

Az akkori sikeres védekezés a mostani eredménytelenség fényében arra utal, hogy a görögök a hosszú évek során elfelejtettek valamit. Vagy csupán az akkori athéni demokrácia mára liberálissá vált?

Mottó: A migráció európai probléma, a kormány önállóan semmit ne csináljon, függesszük tekintetünket a cselekvőképtelen Brüsszelre!

– Dr. Kozma László, Debrecen –
hirdetés