Olvasói levél: Együtt utazni jó…

Olvasói levél: Együtt utazni jó…
© Illusztráció: HBN-archív
Debrecen – Tanítványaink felnőtt pedagógus kísérővel utaztak a 2-es villamossal matematika versenyre május 15-én. Négynek bérlete volt, kettő pedig jeggyel utazott volna. A Szent Anna utcánál szálltak fel és mindannyian leültek. Még mielőtt a villamos elindult, a két jeggyel rendelkező gyermek az érvényesítő készülékhez lépett volna, de az ellenőr útjukat állta és közölte, hogy megbünteti őket, mert nem azonnal felszálláskor kezelték le a jegyüket.

(Hangsúlyozom, villamos még állt, tehát, ha úgy alakul, le is szállhattak volna.) Az ellenőr a pedagógussal nem volt hajlandó szóba állni. A DKV munkatársai járják Debrecen általános iskoláit az „Együtt utazni jó!” program keretében. Azt tanítják, hogy jeggyel vagy bérlettel szabad csak utazni.

Ezek a gyerekek mindezekkel rendelkeztek és szándékukat is kinyilvánították arra, hogy a jegyüket a villamos elindulása előtt kezeljék. Hogyan magyarázzam el nekik, hogy ők a hibásak? Mindent megtettek, hogy szabályos körülmények között utazzanak.

Azonnal panaszt tettünk a DKV ügyfélszolgálatánál és kértük, tekintsenek el a büntetés kiszabásától. Néhány napja érkezett meg az elutasító válasz és felszólították az érintetteket, hogy a kiszabott büntetést fizessék be. „Sportszerűen” leírták, hogy melyek a fellebbviteli szervek, ahol reklamálni lehet.

Természetesen ezt megtesszük, megírjuk minden lehetséges helyre a történetünket, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Bátortalanul kérdezem csupán, hogy egy tomboló szurkolóval szemben is ilyen határozottan, korrektül, mérlegelési jogkör nélkül intézkedne az ellenőr és határozatot meghozó felettesei, vagy csak a védtelen, kiskorú jól nevelt, kitűnő tanulmányi eredményű és példás magatartású gyermekekkel szemben képesek erre?

– A tanulókkal utazó pedagógus, (Név és cím a szerkesztőségben) –
hirdetés