Olvasói levél: Eddig sikeres volt a népszavazás

Szavaznak Bihardancsházán.
Szavaznak Bihardancsházán. - © Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu – A Kormányfő és a Fidesz 2016. október 2-ai „néptetemrehívása” – a Jobbik támogatásával – a migránsellenes hazaszeretet kinyilvánításáról, jogi értelemben, mint népszavazás, eredménytelen volt. Emellett külpolitikai értelemben félkudarcról, míg belpolitikai értelemben a Fidesz-KDNP szempontjából sikerről lehetett, illetve lehet beszélni.

Különösen igaz ez a siker a 2017 januári (a levél írása idején – a szerk.) népszerűségi adatok tükrében, amely szerint a Fidesz-KDNP erősödik, míg az MSZP és a Jobbik – utcahosszal lemaradva – legfeljebb stagnál.

A belpolitikai sikert már a népszavazás estéjén – politikus társai meredt ijedtsége ellenére – a miniszterelnök éleslátása kovácsolta. Észrevette ugyanis, hogy a nem alacsony, de jogilag elégtelen 44 százalékos részvételi arány mellett, a közvélemény kutatók előzetes 64 százalékos jóslatával szemben a kormány szempontjából kedvező „nem”-ek aránya megdöbbentően magas, 92,3 százalék lett. Szemében ez utóbbi azonnal felülírta a jogilag nem elfogadható részvételt.

A belpolitikai sikert a népszerűségi adatokon túl a következő tényezőkben lehet megragadni. A miniszterelnök vezér szerepe a Fidesz-KDNP-n belül még egyértelműbb lett. Az esetlegesen gyenge részvétel miatt előzetesen retorzióval fenyegetett Fidesz-KDNP-s polgármesterek és országgyűlési képviselők fellélegezhettek és még inkább hűségesek lettek a miniszterelnökhöz (lásd: önkormányzati áldás az iskolák államosítására). A bal- és liberális oldalt sikerült még jobban összekuszálni és időzavarba hozni (pl. közös baloldali program nélküli, ilyenformán idő előtti leendő miniszterelnök kijelölés az MSZP részéről).

Megindult a mérsékelten radikális jobbikos választók Fidesz felé való áramlása és a Jobbik, mint párt marginalizálódása. (A nagytestvér Fidesz folyamatosan hibára kényszeríti a kistestvér Jobbik – a miniszterelnök és kancelláriaminiszter által óvodásnak tekintett – vezetőit.) Továbbá, a Fidesz úgy vélheti, hogy a népszavazás megerősítette fő ideológusainak magyar nép iránti küldetéstudatát, amely a magyar független keresztény nemzetállam létrehozásában nyilvánul meg.

Ha csak az itt felsorolt tényezőket nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a Fidesz számára, az ellenzék szerint méregdrága idegenellenes népszavazás, mint országgyűlési előválasztás – sikeres volt.

– Dr. Szőke Kálmán, Berettyóújfalu –