Olvasói levél: Dohányt tilos, alkoholt lehet?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: ÉM
Derecske – A lányom egy lefóliázott nemzeti trafikban dolgozik. Mondanom sem kell, mennyire féltem. Továbbá megalázó minden vásárlóra nézve, hogy amikor bemegy a trafikba, az eladó rémülten figyeli, hová nyúl a pénzéért, mit vesz elő a zsebéből, mert a támadások miatt már szinte mindenkit potenciális rablónak, vagy egyenesen gyilkosnak néznek.

És merje valaki a történtek után azt mondani, hogy ez hisztéria! Nem, ez jogos félelem. És miért? Mert a „legokosabbak” állítólag így akarják védeni a gyerekeket a cigarettásdoboz csábító látványa ellen.

Micsoda szemforgató álnokság ez! Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás okozta szenvedélybetegség miatt még senkinek nem borult el az agya, nem ütötte-verte a felségét, a gyerekét, nem kergette ki őket téli éjszaka az utcára stb. Ellenben az alkoholisták egy részének ez mindennapi cselekvése. Tönkreteszik, amit mások rendben tartanak, megmérgezik a családi nyugalmat, fenyegetik a hozzátartozóik életét. A törvényhozók szerint azonban nincs rossz hatással a gyerekek nevelésére a boltok polcait megtöltő ezer féle alkohol és a tornyosuló sörös ládák látványa.

Egy percig sem gondolom, hogy megszűnne az alkoholizmus, ha az italokat csak lefóliázott raktárakban lehetne megvásárolni. Mint ahogy a cigarettára szokásnak sem veszi elejét ez a rémes találmány. Kedves politikusok, találjanak ki hatékonyabb és nem életveszélyes megoldásokat!

– Deákné Kurucz Márta, Derecske –