Olvasói levél: Debrecen szégyenfoltja

A volt Debrecen Hotel
A volt Debrecen Hotel - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Hajdú-bihari Napló március 20-i számában dr. Kőszeghy Attila építész, városrendező „Hová tovább, Debrecen?” című írásában a kevert stílusú házakra, utcákra, „az építészeti butaságra” hoz fel példákat, melyeket két fotóval illusztrál (Szent Anna utca egy részlete, Mester és Péterfia utcák kereszteződése).

A cikkében megemlíti a Zenede lepusztult épületét is. Azt írja, hogy „… – ha másért nem, legalább a turistákért jó lenne olyan új városképnek születnie, amely vonzó, igényesen formált sziluettel, homlokzatokkal, terekkel.”

Nos, a Petőfi tér és az Erzsébet utca sarkán áll egy összefirkált falú, omladozó vakolatú, hajdani szálloda és étterem, amely Debrecen szégyenfoltja! A városunkba érkező idegennek – a Nagy­állomásról a Nagytemplom felé elindulva – elsőként ez az elhanyagolt épület szúr szemet, ez az első benyomása Debrecenről! (Magas épületet lát máshol is.)

Nem tudom, kié ez a saroképület és mi a célja a tulajdonosnak vele, de jó lenne, ha az évek óta üresen álló szállodával valamit kezdene, mert a városunkból elutazó idegen ismét ezt látja utoljára, és a Petőfi teret elhagyva a költő verssorai jutnak az eszébe: „Hej, Debrecen, / Ha rád emlékezem!…”

– Magi Zsolt László, Debrecen –


(Az említett épület a görögkatolikus egyház tulajdonába került, a felújítását elkezdték. A tervekről további részleteket is olvashatnak hamarosan a Naplóban. A szerk.)