Olvasói levél: Csináld magad!

Olvasói levél: Csináld magad!
© Fotó: Getty Images
Honfitársaim felkapták a fejüket a közelmúltban arra a hírre, hogy a nagyatádi rokkantnyugdíjas egy 6 mm-es rögöt vett ki a lábából.


Nincs ezen csodálkoznivaló. Az idősek még emlékeznek a Csináld magad! mozgalomra, amikor arra biztatták a magyart, hogy a háztartásban lévő tárgyakat önerővel javítsa meg. A hatékony felvilágosító reklám segített abban, hogy a különböző berendezések reparálásához milyen munkaeszközöket kell igénybe venni.

A nagyatádi rokkantnyugdíjasnak felvilágosításra nem volt szüksége, mert a kórházban megfigyelte, hogy a korábban keletkezett vérrögöt hogyan távolítsák el az orvosok.

A Csináld magad! mozgalom újraindítója tudta, hogy jódot, borotvaszeszt és szikét kell vásárolni, ezután megy minden mint a karikacsapás. Fájdalomcsillapító gyógyszert nem vásárolt, mert a szegény ember életében hozzászokott a fájdalomhoz. A sikeres műtét alapján mindenki előtt világos, hogy az egészségügyben is be lehet vezetni a Csináld magad! mozgalmat. Ezzel a világviszonylatban egyedülálló cselekedettel az egészségügyből még több forrást lehet kivonni. Ezután népi morfondírozást kell beindítani, hogy milyen területeken lehet még költségvetési megtakarítást elérni. Az így nyert jelentős összeget az egészséges életmódot segítő intézmények, a labdarúgás fejlesztésére lehet fordítani. Így elérjük, hogy nő a makkegészségesek száma és csökken az otthon végrehajtott műtéteké is.

A kórházaknak csupán arra kell koncentrálni, hogy megszervezzék a műtétekhez szükséges eszközök kölcsönzését, azonban a kölcsönzési díj alacsony legyen, mert a szegény emberek csak így jutnak hozzá az önműtéthez szükséges eszközökhöz.

A kormány tv-csatornái a jövőben folyamatosan tájékoztassák a nézőket arról, hogy a különböző betegségeket hogyan lehet önműtéttel megszüntetni. Ez azzal a haszonnal is jár, hogy ezen csatornák nézettsége a nullpontról elmozdul. Az egészségügyi Csináld magad! mozgalom következtében végre felszámolhatják a műtétre várók sorban állását is.

Attól tartok, hogy ez a világon egyedülálló nemes mozgalom nem lesz teljes körű, mert a magas pozícióban lévőket, a jelentős jövedelemmel rendelkezőket a számukra fenntartott kiváló orvosokkal és eszközökkel ellátott kórházakban műtik meg.

– Dr. Takács Imre, Hajdúszoboszló –