Olvasói levél: Brutalizmus a 4-esen

Akt.:
Olvasói levél: Brutalizmus a 4-esen
© Illusztráció: autodeets.com
Hajdú-Bihar – Április 15-én este 9 óra körül bevásárlásból a szívbeteg feleségemmel hazafelé tartva közlekedtünk autónkkal. A Debrecen táblát elhagyva egy olyan személygépkocsi jött utánunk, melynek fényénél keresztrejtvényt fejthettünk volna. Arra kényszerített, hogy a belső visszapillantó tükröm lámpasíkját változtassam meg, mert vakított a fénye – kezdi levelét olvasónk.

A Határ út torkolata után megelőztem egy svájci rendszámú autót, hogy szabaduljak a vakító fénynyalábtól. Az oszlop elején két kisteherautó továbbra is hetvenes sebességgel haladt, de az erős szembejövő forgalom miatt nem lehetett tovább előzni. Az autópálya végpontjához közeledve, kihasználva, hogy kétszer kétsávosra nő az úttest, a külső sávba áttérve a piros lámpánál két egymás után álló tehergépkocsi mellé zárkóztam fel. Mögém ismét a zavaró fényű autó került, mert erőszakosan kiugrott a mögöttem haladó oszlopból, hiába indexelt a svájci autó is. A következő lámpához is így zárkóztunk fel, de közben rám villantott, hogy álljak félre az útjából. Az erőszakossága mindenkit meglepett. A zöldre váltó lámpánál minden záróvonalat átlépve balról elém vágott, annak ellenére, hogy jeleztem, a belső sávba óhajtok átsorolni a két lassan induló kisteherautó elé. Aztán hirtelen megállt, hátha nem figyelek és összeütközünk. A rendszáma pontosan látszott, felírtam. Majd elindult, de szinte azonnal meg is állt, pedig azon a szakaszon megállni tilos. Kitettem az indexet, hogy a hirtelen megálló autót kikerüljem jobbról, de ezt más autók is sorban megtették, így maradtam mögötte úgy négy méterrel. Egy indulatos fiatalember pattant ki a kocsiból és éktelen káromkodása miatt az őseim forogtak a sírjaikban. Dühösen kikérte magának a sajátos közlekedési stílusát érintő kifogást, feltépte a kocsim ajtaját, majd a dühös tiráda után úgy bevágta, hogy attól féltem, kár keletkezik benne.

A mögöttem haladó autók csak nagy kínnal-keservvel tudtak megállni, mert nyilván mindenki arra számított, hogy nyugodtan haladunk tovább. Képzelem, hogy a mögém felzárkózott svájciak mit gondoltak a magáról megfeledkezett autósról és Magyarországról ilyen előzmények után.

Azután a sofőr mintha megszeppent volna, mert Szoboszlóig igyekezett minden közlekedési szabályt betartva haladni a 4-es főúton.

– dr. Ónodi Zoltán, Püspökladány –
hirdetés