Olvasói levél: Böszörményi büszkeség

Akt.:
A „Büszkeségpont – Csillaghullás Hajdúböszörményben” című állandó kiállítás megnyitója
A „Büszkeségpont – Csillaghullás Hajdúböszörményben” című állandó kiállítás megnyitója - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Hajdúböszörmény – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság különböző pályázatok meghirdetésével, jelentős anyagi támogatást nyújtva segítette helyi kezdeményezéseket. De emlékezett az ország a szovjet Gulág táborokba, a málenkij robotra, kényszermunkára elhurcolt honfitársaink tíz és százezreire is. Az elmúlt esztendő Gulág emlékév is volt! Számomra a legemlékezetesebb produktum a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdúböszörményi Fióklevéltára a „Büszkeségpont” program keretében Csillaghullás Hajdúböszörményben című állandó kiállítás volt.

Az MDP Városi Bizottsága egykori székházának, majd a munkásőrség főhadiszállásának udvarára (Dorogi út 5.) álmodták a program tervezői a szokatlannak tűnő, de rendkívül tartalmas modern dekoratőri szemlélettel és technikával létrehozott történelmi emlékparkot. Amit láttunk, tartalmában felidézi az 1945-től 1990-ig tartó évek társadalmi, politikai életét, középpontban Böszörmény történéseivel, a forradalom előzményeivel és a puha diktatúra éveivel. Vázlatszerűen, de látványosan és pontosan.

A folyosón, a udvar kerítésén, és a finom alumínium lemezzel borított oszlopokról képek és szövegek üzennek nekünk. Komplex ez a kiállítás mind tartalmában, mind formai szempontból. Láthatunk iratokat, kuláklistát (!), a szereplők fényképeit, jeleneteket tömeggyűlésről, az elítéltek és megfigyeltek névsorát. S amit kiemelnék, a korra jellemző tárgyakat, a forradalom napjaiban a középületekről levert csillagokat, így használati tárgyakat, ÁVH-komiszárok és rendőrtisztek egyenruhás bábuit, kihallgató szobát, tank és ágyú makettet.

Olyan technikát találtak és választottak a rendezők és a dekoratőr, amelyet a Terror Házában láthattunk. Fényképek kiváló minőségben és az ismertető szövegek látványosan alumíniumlemezre égetve. Nem árt neki se eső, se hőség. Közben az udvar szépen parkosított, a fű üde, a virágok bimbóznak. Itt minden tele van élettel. A forradalom helyi eseményeiről szóló film is látható. A szabadság napjai megelevenednek, éppen úgy, mint az ötvenes évek vagy a megtorlás szörnyűségei. Látvány, tárgyszerűség, pontosság jellemzi ezt a kor keresztmetszetet. Lépten-nyomon meg kell állni. Hiszen láthatók a forradalom napjaiban levert épületeket díszítő csillagos címerek, éppen úgy, mint egy T-34 tank, tüzérségi ágyú másolatai. És természetesen a felkelők kedvenc fegyverét, a „davajgitárt”, és a benzines palackot. Kihallgató szoba korhűen berendezve, odébb ÁVH-s katonák bábjai, és végezetül azok névsorát is megtalálhatjuk, akik a böszörményi embereket megfigyelték, és akiket megfigyeltek.

Erős képarzenál

A márciusi megnyitón zsúfolásig megtelt az udvar, s a látogatók nem tiszteletkört futottak. A megnyitó napján jelent meg a „Túszfoglyok a Hajdúságban” című kis kötet, amely közli a közelmúltban rendezett tudományos tanácskozás anyagát: tanulmányok a málenkij robotról a Böszörményből, Balmazújvárosból, Nánásról elhurcolt emberek sorsát tárja fel.

Ami történt, nem a véletlen műve. A hajdúvárosok székházainak nagytermében ott vannak Bocskai, Kossuth és Rákóczi képei. A szabadság hősei. A böszörményi mennyezet képarzenálja magával ragadó. Így őrzik a hajdúk leszármazottai legendás szabadságuk emlékét. Hogy ez a jövőben is így lesz, bizonyítja ez a történelmi emlékkertnek is tekinthető állandó kiállítás.

Köszönet érte!

– Filep Tibor, debreceni történész –


Falra vésett börtönversek Hajdúböszörményben

A levéltár épülete az államosítás után a kommunista párt székházaként működött.