Olvasói levél: Böjt, a lelkünk karbantartása

Olvasói levél: Böjt, a lelkünk karbantartása
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Február 15-től nagypéntekig tart a böjt, ami Jézus kereszten elvégzett bűntörlő és örök életet ajándékozó önfeláldozó szeretetére emlékeztet.

Tudósok, művészek és sportolók hangoztatják, hogy mennyi lemondással jár az eléjük kitűzött célok elérése. Az ember „vándor” a Földön, a mennyei dicsőség felé tart, amennyiben Jézushoz fordul bizalommal, kinek a böjtje örök példa számunkra, amikor nem „szállt” le a megváltás keresztfájáról, hanem, hogy bennünket a szívére ölelhessen, eltörölte vérével bűneinket. Mivel visszahúzó és pusztító erők lehetnek életünkben, mint a hazugság vagy képmutatás, ezért segítségünkre jön Isten a böjt lehetőségével, hogy megszabadítson ezektől .

A böjtölés nem csupán valamitől való elfordulást jelent, hanem az Úr felé fordulást is. Egy időre tudatosan fékezem a testemet állandóan ostromló bűnös vágyakat, és közben a bennem élő Krisztusnak átengedem a lelkem karbantartását, azaz újjáteremtését. Lukács, az orvos kísérte a sokszor beteg Pál apostolt, aki mégis tudott szűkölködni, vagyis böjtölni, mert eltűrte a naponkénti zaklatásokat, az ellenségeskedők között béketűrő tudott maradni. Ézsaiás szerint „Nem az-é a böjt, amit én kedvelek, hogy az éhezőnek megszegd kenyered, a szegény bujdosót házadba bevigyed, ha mezítelent látsz, felruházzad?” Böjt minden ki nem mondott bántó szó, vagy meg nem torolt sérelem. Ami hiábavalóság az életünkben, a mennybe vezető utunkon, távolítsuk el Jézus segítségével, hogy végezetül majd elérjük hitünk célját, az üdvösségünket. A Biblia szerint tehát a böjt nem önorvoslás, nem a testünk haszontalan sanyargatását jelenti, hanem lelkünkkel együtt annak rendbe tételét.

A böjt szónak legmélyebb jelentése: erőben lét, ami nem a fizikai erőt jelenti, hanem Krisztus üdvösségünket munkáló lelkének szívünkben lakozását. Pál apostol erre a hitbeli állapotára utal: „Amikor erőtelen vagyok, akkor vagyok erős”.

– Jászai Gyula, református lelkipásztor –


Szerdán kezdődik a nagyböjt
Budapest, 2015. február 17., kedd (MTI) – Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Nagyböjt első napján, hamvazószerdán Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke délután öt órakor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét – tájékoztatta az MKPK az MTI-t.