Olvasói levél: Aratók találkozója Hajdúnánáson

Akt.:
Olvasói levél: Aratók találkozója Hajdúnánáson
© Fotó: Magánarchívum
Hajdúnánás – Július 2-án már 8. alkalommal szervezte meg a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ a hagyományos kézi aratást, melyre a lengyel testvérváros Ustron aratócsoportja, a környező települések hagyományőrző- és kertbarátkör egyesületei, a helyi civil szervezetek, magánszemélyek aratói vettek részt – tudatta a Naplóval hűséges előfizetünk, Veres Sándorné.

A rendezvényre 12 csoport az aratást bemutatandó, míg két gárda aratókoszorút készíteni nevezett.
Magának a versenynek a nánási Nyakas Farm adott otthont, ahol a sok száz jelenlévőt a házigazda, Nyakas András marhapörkölttel vendégelte meg, míg az aratócsoportok és családtagjaik részére a főzni való húsmennyiséget is biztosította.

Az aratás befejeztével a nánási önkormányzat hatökrös fogatával szállították a kereszteket a cséplőgéphez, a látvány még a szíveket is megdobogtatta. Az első helyezést a Balásházy János Kertbarátkör (Földes), a másodikat a Téglási Bek Pál Kertbarátkör Egyesület nyerte el, míg a harmadik a nánási 3 generációs aratócsoport lett.

A Hajdúnánási Helyi Sajátosságok kézművesei által font fejedelmi aratókoszorút – amit a zsűri kiemelt díjazásban részesített – a készítők a házigazdának ajándékozták a bő termés reményében. Különdíjban részesült a Hajdúnánási Ezüskor Nyugdíjas Egyesület aratókoszorút készítő csapata, akik a cséplőgép „orrára” akasztották a pipaccsal, búzavirággal ékesített koszorút.

– Veres Sándorné, Hajdúnánás –