Olvasói levél: Aranybika – Az oroszok már megint a speizban vannak?

Mint olvashattuk az újságban, orosz vevője van a patinás Arany Bika szállodának. Külföldön járva-kelve, a szállodákban mindenhol látunk, hallunk oroszul beszélő turistákat – írja olvasónk.

Tudunk orosz milliomosokról, akik szintén világszerte megtalálhatók és külföldön nyaralót, kastélyt, légitársaságot, futballcsapatot vesznek.
Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy honnan van ezeknek ennyi pénzük, miután mi, öregebb korosztály visszaemlékszünk arra a nagy szegénységre, ami a hidegháború környékén meg előtte volt oroszhonban.

Nyilvánvalónak látszik, hogy a hidegháború elvesztése után az olajból és földgázból származó bevételeket ma már nem, vagy nemcsak a fegyverkezésre költik, és ott is igaz lehet, hogy aki jó időben, jó helyen volt, az megszedhette magát, akárcsak nálunk. Mivel az nagyobb ország és többen vannak, így több jut belőlük szerte a világba. Afelől viszont ne legyen kétségünk, hogy az orosz honban is rengeteg szegény ember van.

Mindezek ismeretében elgondolkodtató, hogy olaj és földgáz a hidegháború idején is volt, sőt ott voltunk mi, mint „gyarmatok”, az úgynevezett szocialista országok, akik igencsak bedolgoztak a szovjet gazdaságba. Úgy gondoljuk, hogy abban az időben még lopni sem nagyon lehetett. Mindennek ellenére mégsem jutottunk ötről a hatra.

A szocializmus hőskorában azzal szereltem le a szocialista ideológia mellett agitáló elvtársakat, hogy ugyan mondjanak már csak egyet a szocialista országok közül, amelyik elérte akár csak Ausztria színvonalát. Nem volt olyan. Most meg megveszik a patinás Aranybikát (amelynek a vezetéséről nemigen lehet elmondani, hogy patinás) meg megveszik a fél világot.

Úgy néz ki, hogy az orosz kapitalizmus is eredményesebben működik, mint ahogy működött a szocializmus. Egy kakukktojás viszont most már van, nevezetesen Kína, ha az tényleg kommunista ország, mint ahogy mondják. Én nem tudom hova tenni. Vagy elég lenne az eredményességhez, ha az embereket engedik dolgozni, a születést drasztikusan szabályozni, és a tolvajokat, csalókat pedig tarkón lőni?

Aki tudja Kína titkát, az mondja el, hátha tanulunk belőle, mert remélem, hogy nem igaz az a mondás, hogy a zsidó ember a más kárán, a magyar ember meg a saját kárán sem tanul!?
Bereczki Sándor, Debrecen