Olvasói levél: A Vekeri-tó segélykiáltása

Akt.:
Olvasói levél: A Vekeri-tó segélykiáltása
Debrecen – Az elmúlt néhány évben több alkalommal kilátogattunk a feleségemmel a Vekeri-tóhoz, hogy egy-egy dolgos hét után felüdülést, csendet, nyugalmat, kikapcsolódást találjunk. Így tettünk a legutóbbi hétvégén is. A Vekeri-tó partjához érve és a tóparton végigsétálva, szomorú látvány fogadott bennünket.

A Vekeri-tó haldoklik, talán csak néhány napja van hátra. A tó vízfelületének kb. 80%-a eltűnt, míg a szokásos vízmennyiségének kb. 90%-a kiapadt. Mondják, hogy az utóbbi hónapokban kevés volt a csapadék, a tónak nincs más természetes vízutánpótlása.

Mi is imádságban hordozzuk a Vekeri-tó sorsát és bízunk az égi áldásban. E mellett úgy érezzük, hogy nekünk, embereknek is többet kellene tennünk a természetes környezetünk megóvásáért, így a tóért is. Ez a közös felelősségünk, a jövő generációiért is terhel bennünket.

Nem kellene megvárnunk, hogy már csak az elpusztult halak, kagylók tetemeit takarítsuk el (lásd Fancsika tó).

Az igazi természetjárók akkor sem hűtlenek a Vekeri-tóhoz, amikor az haldoklik és az utolsó napjait járja. Vegyük észre a tó segély kiáltását!

Az utóbbi években megcsodálhattuk a tó varázsát, a szépségeit az év valamennyi évszakában. Közösségi programok számos példájáról szólhatunk, amelyek itt kerültek lebonyolításra: karate edzőtábor, családi programok, Semmelweis nap, Campus Fesztivál, EFOTT, hajómodellezők nemzetközi versenye, horgászás, csónakázás. A Vekeri-tó könnyen megközelíthető és hozzásegíti az embereket a tiszta levegőhöz, a csendhez, a nyugalomhoz, a kikapcsolódáshoz és a mozgásban való felüdüléshez.

Az emberi összefogás legkiválóbb példáit tapasztalhattuk meg az elmúlt években. Nagy erő lakozik benne, és talán megmentheti a Vekeri-tavat is.

– Dr. Fülöp Antal –


A Vekeri-tóról a napokban került fel két friss videó a világhálóra, ezeket itt láthatják – a szerk.