Olvasói levél: A „szükséges” rossz uralma

Olvasói levél: A „szükséges” rossz uralma
© Fotó: Pixabay
Bagamér – Egy szép vasárnap reggeli órában frissítő italra tértem be egy nemzeti dohányboltba. Hajlott korú néni jött, kérve a dohányterméket. Két csomag különleges termékért közel háromezer forintot fizetett. Megkérdeztem, hogy maga használja-e a ránézésre is erős anyagot, vagy a férje?

Lehajtott fejjel csak annyit mondott kesergő szívvel: „A férjemet ez tette a sírba! A fiam követeli, mert enélkül nem tud élni.” Kíváncsian kérdeztem, hogy hány napig járja be ez a mennyiség? Három napig – volt a válasz. Nem kellett sokat gondolkodnom, hogy a havi összkiadásra utalva tegyem a megjegyzést: havonta harmincezer forint a káros, füstbe ment jó érzésre!

Elgondolkodtam hirtelen, hogy a különféle korlátozások ellenére mennyi embertárs szenved a szükséges rossz uralma alatt. S mindjárt hálás érzülettel emlékeztem neveltetésem idejére, hogy szüleim és messzi elődeim „füstmentes” emberek voltak. Igaz, hogy mint kísértés, bekopogott hozzám is a városi tanulmányaim idején, amikor több tanulótársam titokban szívogatta a „koporsószöget”. Volt is esetenként kollektív büntetés, amíg bevallották az elkövetők, a WC levegőjének idegen illatosítói, a tettüket.

A bőség utáni világ sóvárgását fejezte ki nemzetünk híres költője, mikor mondhatjuk, „megálljunk, itt van már a Kánaán!” A pénz, hatalom és élvezetek csúcsra járatása korában, múltba veszett illúziónak tűnik az egészséges életmód utáni vágy. Mégis különféle egészségügyi és ismeretterjesztői előadások jótékony hatásában bizakodhatunk…

Ráadásul az emberi gyarló természet feletti szabadítás ereje is közel van minden abban hívő számára. Egy-egy hétvégi napon lehetőséget találhatunk a „lelkierő-töltőállomások” felkeresésére. A tél múltán jöjjön el a felüdülés ideje teljes egészségünk művelésére!

– Szász Ferenc, Bagamér –