Olvasói levél: A megtévedt oroszlán és az élesszemű sas

Berettyóújfalu – A magyar sas (Orbán Viktor) nemzetközi sakknagymesteri éleslátásról tett tanúbizonyságot, amikor a megszeppent brit oroszlán (David Cameron) mellé állt az Unióban való brit bennmaradásért.

Amikor nagy országvezetők hatalmuk teljében vannak, vagy úgy érzik, hogy abban lehetnek, akkor többet megengednek maguknak, mint lehetne. Valószínűleg így tett David Cameron is, amikor biztosabbnál biztosabb győzelmet kívánt aratni a munkáspárt fölött. Ezért a kampány hevében meglovagolta a kétségtelenül magas színvonalú gazdasági teljesítményt, valamint a történelmileg is egekben lévő brit büszkeséget (öntudatot) és megígérte, hogy a britek akár még az Unióban való létükről is szavazhatnak, merthogy nekik az Unión kívül is van életük. Sőt az is lehet, hogy jobb.

Akik az angol nyelvet tanulták, azok tudják, hogy a britek úgy minősítik a világot, hogy vannak ők és van a világ többi része (the rest of the world). Egy ilyen nemzeti öntudatot még inkább kiengedni a palackból, vagy felkorbácsolni aktuális politikai nyereségek és napi problémák (pl. bevándorlás) kapcsán, életveszélyes. Ugyanis erre természetes módon (!) a tömegek kaphatók.

Az angolok azonban alapvetően tudták, hogy jobb bennmaradni, de az egyes ember úgy gondolkodott: én megmutatom büszke britként, hogy a kilépésre szavazok, mert úgyis lesznek mások – többen –, akik a bennmaradást pártolják.

A brit oroszlán „ordított” egy nagyot, hogy megmutassa erejét. Utána azonban megijedt saját hangjától, próbált csendesebb lenni, de későn, mert az „üvöltése” már túl távolra és túl magasra elhallatszott. Európában azonban vannak más nagyvadak is, például a teutonok, a gallok, a frankok, az ibériaiak, vagy a taljánok földjén. Összegyűlve, mondhatják: ha már a brit oroszlán itt hagyott bennünket, szólítsuk fel azon vadakat, akik valamiért menni akarnak, hogy most menjenek a brit oroszlánnal együtt. A magyar sas ezt a helyzetet éles szemmel átlátta, és ezen „még meg nem húzott lépésre” előre válaszolt azzal, hogy a megszeppent brit oroszlán mellé (sz)állt, amelyet hirdetéssel tudatosított. A sas ezzel azt is demonstrálta, hogy bár a karmai élesek, ő mégis marad a nem távozó vadak rezervátumában, bármi lesz is a brit oroszlán távozása után.

– Dr. Szőke Kálmán, Berettyóújfalu –