Olvasói levél: A „megmentett” devizahitelesek

Akt.:
Olvasói levél: A „megmentett” devizahitelesek
© Illusztráció: richpoi.com
Hajdúszoboszló – A közvélemény szerint minden rendben, ezt kommunikálja a sajtó, meg vannak mentve a „devizahitelesek”. Senki sem tartott fegyvert a halántékukhoz, hogy kötelező hitelt felvenni, mit akarnak még…


A valóság az, hogy a „devizahitel” fogalom alatt nincs deviza, az emberek 98 százaléka deviza alapú hitelt igényelt, kapott, mást nem is adtak szinte, és az volt kommunikálva, hogy olcsóbb lesz, maximum 15 százalékkal lehet magasabb a részlet. Az emberek nagy része lakásvásárlásra, autóra vette igénybe, nem luxusra. A hatályos magyar törvények egyértelműek voltak. A szerződéseket nem írhatták felül, gondolhattuk, de ez csak jogállamban működik. Én is, és az összes „devizahiteles” nem kér a „megmentésből”, nem kér adóforintokat, csak azt szeretné, ha a hatályos törvényeket betartatnák a bankokkal!

Saját esetem: 2008-ban hitelt igényeltem lakásvásárlás céljából egy jól ismert nevű banktól. Ők utaltak az ingatlankifizetőnek pontosan és bizonyíthatóan 9 millió 500 ezer forintot. A magyar hatályos törvények szerint ezt az összeget kell tekinteni a kölcsön tőkéjének.
A bank csinált egy belső elszámolást is, mintha valutát váltott volna, aztán vissza. A vállalt 67 ezer forintos törlesztő részlet 6 hónap alatt elérte a 100 ezer forintot, majd felment 125 ezerre. A bank elismerte, hogy nem volt a hitelügyletben deviza, elismerte, hogy 9 millió 500 ezer forintot utalt, de a nagy „adósmentő csomag” bevezetésével igen jól járunk! Nekem konkrétan 2015. április 23-án küldött levelet, amiben közölte, hogy eddig befizettem, visszafizettem (20 évre vettem, még 7 év telt el) 7 millió 554 ezer 266 forintot, és a bank elismerte, hogy „tisztességtelenül felszámított” 2 millió 298 ezer 584 forintot, amit levont az aktuális tőketartozásból (az a bankot nem érdekli, hogy amíg ezt az összeget eltisztességtelenkedte, esetleg nekem egzisztenciális problémát okozott.) És közölte, hogy már csak 13 millió 509 ezer 680 forint a tőketartozásom, és ha 161 hónapon át 112 ezer 270 forinttal kifizetem, és egyszer sem emel kamatot, ami lehetetlen, de ha mégis, akkor 18 millió 075 ezer 470 forintot kifizetek még és kész! Na, kérem szépen, amíg ezt engedjük, a törvényeket nem tartjuk be, addig minden bank azt csinál, amit akar!

– Szatmári Csaba, Hajdúszoboszló –