Olvasói levél: A magyar foci

Akt.:
Olvasói levél: A magyar foci
© Fotó: ealuxe.com
Debrecen – Elképesztő számokról olvashattunk: micsoda milliárdokból focizgatnak a honi labdarúgók.

Nagy figyelemmel olvastam egy napilapban Hegyi Iván írását, mert véleményem szerint ebben az országban neki van a legnagyobb rálátása a magyar foci betegségére. Dőlni fog majd a pénz, amennyiben életbe lép a Szerencsejáték Zrt. és az MLSZ-közötti szerződés: évente újabb nyolcmilliárd forint! Meccsenként kétmillió a házigazdát, míg a vendéget egymillió forint illeti meg klubbonként – csodálatos!

A jogdíjakból mind a tizenkét csapat 33 millió forintot számlálhat alanyi jogon. És amit ne felejtsünk el, a hazai klubok 95 százalékát a Fideszhez közeli, vagy közvetlen vezetői beosztást gyakorló megbízott pártkatona jegyzi. A kedvenc klubomnál is hasonló a helyzet, és amint ma hallom, ebből lesznek problémák még. Bojkottálni akarják a szurkolói látogatást sokan. Kubatov Gábor nem illik be a Ferencvárosi Torna Klub színébe. Ma a Fradi költségvetése évi 3 milliárd forint. Nagyszerű, mondjuk mi, szurkolók! Így a tizenkét csapat 15,3 milliárdból focizgat ebben a szezonban. A nemzetközi indulásra a négy csapat külön 200 milliót kapott a szövetségtől. Az MTK már túl is tett a kötelezettségén, de a kétmillió azért jár. Magyarországon a Felcsút az a csapat, ahol kiemelkedően dinamikus a fejlődés. Ők tudnak egyedül 10 ezer és 25 ezer euró közti havi fizetésért szerződtetni játékost. A legjobban szituált és a legjobban fekvő kluboknál az átlagos havi jövedelem 5000-6000 eurónak megfelelő összeg. Ezen felül kiemelt bérezés csak Felcsúton van! Ezek után még kiesni is megéri az első osztályból, mert az élvonaltól búcsúzó két együttest egyenként 100 milliós fájdalomdíjjal kárpótolja majd az MLSZ! Tessék figyelni! A magyar labdarúgó NB-I-et európai szinten, a 76. helyen jegyzik.

A magyar labdarúgásban a külföldiek aránya 34 százalék. Erre lépett a kormány, és megépíti a kerítést. Gondolom, az MLSZ sem marad le, és a stadionokban is felhúzzák a kerítéseket a bevándorlók előtt. Most már annak kéne következni, hogy van pénz, van stadion, de vajon foci lesz-e? Vajon jövő ilyenkor büszkén írhatok arról, hogy a 76. helyről előrébb rukkoltunk az 50. helyre? Ekkora figyelem még nem kísérte a bajnokság kezdetét. És itt vannak a kupák is. Vajon meddig menetelnek nagyjaink?

Nekünk, szurkolóknak egy dolgunk van: kimenni a meccsekre és sportszerűen buzdítani a kedvenceinket.

– Szoboszlói Komlósi Sándor, Debrecen –
hirdetés