Olvasói levél: A leendő főkertész feladatáról

A telepítéskor már gondolni kell a légvezetékre
A telepítéskor már gondolni kell a légvezetékre - © Fotó: Archív
Debrecen – A Nagyerdőben zajló cserjeirtás kapcsán emlékeztetek rá, hogy hasonló „tarvágások” miatt már 2006 októberében felvetettem: igenis, Debrecen városának nagyon szüksége lenne egy városi főkertészre.

Nemcsak egy területre, hanem az egész városra kiterjedően. Sajnos, az egész falra hányt borsó volt. Láthatjuk, azóta is fákat darabolnak össze, csonkítanak meg, és nem utolsó sorban vágnak ki örökre.

Olvasom: még a szakemberek is meglepődnek, hogy nincs Debrecen városának főkertésze!

A főkertész nem tájépítész, nem lehet más feladatokkal terhelni, mert akkor nem tudná elvégezni ezt a feladatát. Azonban egyes esetekben a város főépítészével szoros kapcsolatban kellene, hogy legyen. És szüksége lenne egy olyan, szaktudással rendelkező társaságra, akik metszések, gallyazások, fakivágások tudományában otthonosan mozognak.

Továbbá, amit a főkertésznek még el kellene végeznie a városon belül: táblától tábláig tartva, meghatározott kerületekben felmérést végezni, hogy jelenleg milyen fák és bokrok találhatók az utcákon, tereken, hol kell pótlásokat, esetleg kivágásokat végezni. És gondoskodni arról, hogy ahol még légvezeték van, oda olyan fák kerüljenek, amelyek nem okozhatnak később problémát. Ezt a felmérést használva tudná a munkáját végezni. Ez nem kis feladat, de ekkor nyugodtak lehetnének a város lakói a zöld környezet rendje miatt.

– Somogyi Tibor, Debrecen –