Olvasói kritika és reagálás: Ismét a repülőtéri parkolásról

Akt.:
A reptér parkolója
A reptér parkolója - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Minden esetben, amikor vendégért megyek, vagy vendéget viszek a debreceni repülőtérre, „felforr az agyam”, ha azt az áldatlan helyzetet látom, szenvedem, ami a reptéren a parkolók elhagyása körül tapasztalható.

A problémát az okozza, hogy egyenként kell készpénzzel kifizetni a parkolási díjat az ott szolgálatot teljesítő sorompókezelőnek. Főleg a nyári csúcsban egyszerre több száz autó akarja elhagyni a parkolót, lehetőleg minél előbb, de ez a jelenlegi rendszerben egyszerűen lehetetlen. Szélsőséges esetben akár 200-300 kocsi is lehet ott, ha az érkező és az induló utasok kísérőit is figyelembe vesszük.

Könnyítene a helyzeten, ha itt is a korszerű, kamerás, előre, automatáknál történő fizetést alkalmaznák. Újabban a megépült raktárbázist elhagyó kamionok is ezen a sorompón mennek ki, legutóbb is besorolt kettő is a csigatempóban araszoló sorba. Nem is értem, miért nem gondoltak erre a tervezők, és miért nem tesznek valamit az üzemeltetők!

– Fekete Sándor, Debrecen –

Nyitott kapukat döngettünk

És íme, a pozitív válasz:

„A reklamációt komolyan vesszük, jogos! A repülőtéren még a nyár elején elkezdtük a parkoló fejlesztését, ami egyrészt a biztonsági rendszer bővítését, korszerűsítését jelenti, és ezzel együtt megtörtént az automata parkolási rendszer telepítése. Az utasok láthatják, hogy a be- és kilépésnél az új sorompó, rendszámleolvasó, stb telepítve van, több mint egy hónapja. A fizető automaták is a helyükön vannak. Sajnos, a próbaüzemnél azt tapasztaltuk, hogy a rendszer nem tudta azokat az opciókat, amelyeket a gyártó a megrendelésnél ígért, kritikus software-hibákat tapasztaltunk, amit a próbaüzem alatt sem tudtak megszüntetni. Ezért a kivitelezővel úgy döntöttünk, hogy új rendszert kell telepíteni. Ezt megrendeltük, a telepítése éppen folyamatban van. Tehát a (jó) hír, hogy a reklamációval egy időben folyik az új parkolási rendszer ismételt telepítése. Rendszámfelismerővel van kiegészítve, így az automatánál történő fizetést követően gyorsabb lesz a ki-, behajtás. A terminál területén belül is, és kívül is ott lesznek a fizető automaták, amelyek több valutát (pl. euró, lej) tudnak elfogadni. A parkoló és a repülőtér területén további biztonsági kamerák elhelyezésével javítjuk az utasbiztonságot. Több sávban lehet majd kihajtani, tehát várhatóan felgyorsul a kritikus kihajtás. Egészen biztos, hogy a mostanihoz hasonló torlódások nem fognak kialakulni.

Kérnénk viszont a Tisztelt utasok megértését, hogyha több gép egyszerre érkezik, akkor bármilyen bővítést hajtunk végre, egyszerre 1 perc alatt nem tudnak kihajtani. Valamennyi türelmet tanúsítani kell! A jelenlegi jelentős torlódásokért elnézést kérünk, mi sem így terveztük, az új rendszernek már működni kellene!”

– Herdon István, a Xanga Investment & Development Group igazgatója –
hirdetés