„Olvasó, ne légy ostoba!”

Akt.:
Esterházy Péter a könyvhét megnyitóján
Esterházy Péter a könyvhét megnyitóján - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – „Ne hidd el például, hogy a széphez és jóhoz úgy juthatunk el, hogy mindent annak mondunk” – figyelmeztetett az írófejedelem Debrecenben.

Olvasni felelősség. Alig kisebb, mint írni – fogalmazott Esterházy Péter a 85. Ünnepi Könyvhét debreceni megnyitóján. – Meg persze olvasni egyszerűen jó. Élvezet, játék, móka, kacagás, és sírás és okosodás és minden – tette hozzá a Kossuth-díjas író, majd így folytatta: – De a felelősség nem tolható el, nem megúszható. Aki például irodalmat politikai elfogultsággal olvas, az ostoba. Olvasó, tilos ostobának lenned! – intett.


Hallgassa meg Esterházy Péter beszédét teljes terjedelmében a Hajdú Online és a Naplo.hu videóján!


– Szeretem azt mondani, hogy a társadalom megosztott, de a könyvespolcaink nem. Hát…, nem tudom. Határeset. Olvasó, ne légy ostoba! Ne hidd el például, hogy a széphez és jóhoz úgy juthatunk el, hogy mindent annak mondunk. Vagyis vagy hazudol, vagy kancsítasz. Egyik sem mélymagyar érték. Így csak a sárga pecsenyekacsához jutsz, el. Jó. Vagy a nyíló pitypangig. Szép. Vagy a remény akarnok színházáig. Egyszóval a giccshez… – hallhattuk beszédében.

Az ünnepi könyvhét programjai június 12. és 16. között zajlanak, Debrecenben elsősorban a Csapó utcai sétálóövezetben berendezett könyvutcában, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban és a Libri könyvesboltban.

HBN


A 85. Ünnepi Könyvhét programjai Debrecenben
Debrecen – Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: több mint nyolc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel.


Esterházy 40 – a debreceni könyvünnepen
Debrecen – Több évforduló és más „időszerűsítő körülmény” keresztezi egymást termékeny módon az idei debreceni könyvhéten.