Olvasásban is pengék az adysok

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Tízéves a Debreceni Ady Endre Gimnázium első „jó gyakorlata”.

Egy olvasást népszerűsítő irodalmi vetélkedőt indítottak útjára 2006-ban a Debreceni Ady Endre Gimnáziumban. Az „Olvass többet!” résztvevőinek minden félévben két-két olvasmányt ajánlanak. Ügyelnek rá, hogy a 12-13 és a 16-19 éves korosztálynak egyaránt megfelelő alkotásokat javasoljanak. A szervezők arra is figyelnek, hogy magyar és világirodalmi művek, könnyedebb, illetve komolyabb olvasmányok is szerepeljenek a repertoárban. A legeredményesebbek 2008 óta nyári táborban vehetnek részt; legutóbb Szirákon tartották. Az online lehetőségeknek köszönhetően a vetélkedő fokozatosan nemzetközivé vált, egyre több határon túli magyar iskola is bekapcsolódott, így nemrég átkeresztelték a megmérettetést: „Olvass többet! határtalanul-magyarul”.

Példává váltű

A verseny ismertségét tovább növelte, hogy ez lett az Akkreditált Kiváló Tehetségpontként elismert középiskola első „jó gyakorlata”. Egyre több program épült rá, a külső intézményekkel való együttműködések növekvő számának köszönhetően. A Déri Múzeummal való megállapodás lehetővé teszi a rendhagyó irodalomórák, közös felolvasások szervezését, tegnap is volt egy a Debreceni Irodalom Házában. A Debreceni Szakképzési Centrum Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájával közösen néhány éve az ajánlott olvasmányokhoz kapcsolódóan „Képzeld el!” címmel illusztrációs pályázatot is hirdettek a szervezők. A legjobb pályamunkákkal kiállításon és a verseny Facebook-oldalán ismerkedhet meg a közönség.

„Kultúra-konferencia”

Idén tíz éves lett a vetélkedő, a jubileumot méltó módon szeretnénk megünnepelni, ezért az eddiginél is gazdagabb programmal várják az érdeklődőket. A szokásos megmérettetés mellett második fordulója november 17-én, 14.30-tól lesz; a versenyzők ezúttal Karinthy Frigyes néhány novellájából és Cronin Réztábla a kapu alatt című regényéből adhatnak számot tudásukról. Ezen túl esszépályázatot hirdettek, valamint nemzetközi jubileumi konferenciát rendeznek november 21-én, hétfőn a Déri Múzeum dísztermében, jeles határon belüli és azon túli előadókkal, kulturális programokkal. A szervező intézmény jól ismert csoportjai – a Debreceni Ady Endre Gimnázium Lánykara és az ADY-ÁK Színpad tagjai – mellett fellépnek a testvériskola tanulói, azaz a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpada is. A könnyed szórakozásra vágyók is megtalálják számításukat: az Éva Presszó fog zenélni.

A konferencián résztvevők megismerkedhetnek a jubileumi kiadvánnyal, amiben a vetélkedő 10 éves történetén kívül más érdekes témákról szóló írásokat olvashatnak. (Az eseményen való részvételhez a Debreceni Ady Endre Gimnázium honlapján november 14-ig lehet regisztrálni.)

A programok szervezői (Peternainé Juhász Zsuzsa, Kónya István és Kluka Hajnalka) bíznak benne, hogy az érdeklődés élénk marad, segítőik kitartanak mellettük, és egy évtized múlva már a 20 éves jubileumot ünnepelhetik.

HBN–Kluka Hajnalka
hirdetés