Olvad. Aztán jön az áradás?

Miskolc – A következő napok időjárása dönti el, lesz–e árvíz az olvadásból.

A hatalmas hóval megáldott tél után elkezdődött az olvadás. Az időjósok kisebb lehűlés után tartós felmelegedéssel kecsegtetnek, ám ez az áradás veszélyét is magában hordozza. Csont Csaba, a vízügyi igazgatóság szóvivője elmondta, hogy jelenleg megyénkben nincsen árvízkészültség. A idén hóban tárolt vízkészlet 4,6 köbkilométer volt, ebből mindössze 1 köblikométer olvadt el a napokban, ez nem jelentős mennyiség, kis árhullámokat és csekély vízszintemelkedést okozott. A Tiszán már nincs jég, de előfordulnak még parti jeges szakaszok.

Nyolc órán át…

Belvízről a Bodrogközben és a Taktaközben beszélhetünk, a készültség első fokú, ami azt jelenti, hogy napi 8 órán át szivattyúznak vissza vizet a Bordogba, Tiszába. A 15 ezer hektáros elöntött területről fél millió köbméter vizet emeltek át a folyókba az elmúlt 24 órában. A belvíz főként mezőgazdasági terülteket érint, sem lakóház pincéje, sem útszakasz nincs veszélyben. Az Ékövízig a szlovák vízügyesekkel folyamatos kapcslatban áll, és ha bármiféle változás történne, azonnali értesítést kapnak. Utoljára december végén, január elején volt óriási áradás, az elmúlt 35 év legnagyobb árját azonban nem olvadás, hanem csapadékhullás okozta.

Az árvízvédelmi felkészülésnek évtizedes hagyománya és forgatókönyve van: árvíz esetén egy védelmi tervet követnek a szakemberek, melyben az utak járhatóságát biztosítják, feltöltik a homok–, és kőzúzalékkészleteket a raktárakban, a szivattyúkat és egyéb berendezéseket karban tartják, a gépjárműparkot felkészítik a működésre. Az elmúlt 10 évben 22 millió ft–ot fordítottak árvízvédelmi fejlesztésre, és a következő 3 évben további 7 milliót fognak – tudtuk meg Csont Csabától.

Kiönthet a Sajó

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Észak-Alföldi Regionális Főmérnökség üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője elmondása szerint szivattyúzás folyik a Ládi fatelepnél, mert a hegyoldalról ömlik a víz. Minden úton van kisebb nagyobb vízfolyás, de a helyzet kézben tartható. „Minden emberük az utakon dolgozik. Az éjjeli fagyás nehezíti a munkát, mert azt előbb le kell szórni. Ahol volt még hó, az megfagyott, és eltömítette az árkokat, ezt folyamatosan tisztítani kell” – tette hozzá az osztályvezető. A következő napokban a Sajó kiöntésére lehet számítani, ilyenkor a közútkezelő csak annyit tehet, hogy lezárja az adott útszakaszt. Sajókaza, Köröm, Ároktő környékén szokott rendszeresen probléma lenni, árokásó gépekkel, de főként emberi erővel készülnek az esetleges vészhelyzet elhárítására.

 Sajókazától egészen Bőcsig

Sajókazán jelenleg járható az út, két helyen van 15–20 cm–es átfolyás, de a közútkezelő még nem zárta le a területet. Ha bekövetkezik az jósolt 10 fokos hőmérséklet emelkedés, akkor elönti majd az utat. A homokzsákokat már készítik, és 70 fős emberi erővel kezelik az esetleges problémát – árulta el Stefán László, Sajókaza polgármestere. Bőcsnél egyelőre semmi jele komolyabb bajnak, a Hernád kissé zavaros, és a vízszint alig emelkedett meg. „Van egy árvízvédelmi törzs, ahol mindenkinek megvan a maga feladata, de ha a saját dolgozók ereje nem elég, bevetjük a lakosságot is” – tájékoztatta lapunkat S. Nagy László polgármester.

Nézőpont: Öt csepp, meg tíz