Olcsóbbak a lakások

Olcsóbbak a lakások
© Illusztráció: Jonas Hamers
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Csökkentek a kínálati lakásárak országos viszonylatban.

2016 harmadik negyedévében csökkent a kínálati ár a teljes (használt és új építésű) lakáspiacon, országos tekintetben – derül ki a negyedévenként több mint százezer hazai lakóingatlan friss eladási árát összevető kutatásból. Az Otthontérkép.hu elemzése szerint „csok láz” hónapjaiban, vagyis az év elején az azt megelőző negyedévhez képest 16 százalékkal kerültek többe a lakások, majd a növekedés üteme jelentősen lassult. A harmadik negyedév már megtorpanást hozott. Az év eleji növekedést a kedvező vásárlási feltételek (támogatási rendszer tisztulása, a hitelezés élénkülése), a csok, illetve a munkaerőhiány okozta kivitelezői költségnövekedés magyarázta, a minimális csökkenést pedig a vevői és eladói oldalról észlelhető kivárás, illetve a hirtelen egekbe szökött árak gyors megnyugvása indokolhatja.

A vevők várnak, hogy lejjebb menjenek az árak, az eladók egy jelentős része pedig még kivár az értékesítéssel, és nem akar engedni a magasabb árszintekből. A trendfordulás ugyan országosan kirajzolódik, Budapestre szűkítve azonban a növekedés még mindig nem állt meg, csupán az üteme csökkent.

Ditróy Gergely vezetőelemző úgy véli, a fővárosban rövid távon valószínűleg nem számolhatunk az árnövekedés teljes eltűnésével, mert a fizetőképes kereslet továbbra is meghaladja a jó minőségű kínálatot.

HBN
hirdetés