Olcsóbb jegyárak, jobb zöldhullám – Megvan, milyen közlekedési fejlesztéseket akarnak a debreceniek

Akt.:
A válaszadók majd’ 60 százaléka az új villamosvonalat ítélte a legsikeresebb beruházásnak
A válaszadók majd’ 60 százaléka az új villamosvonalat ítélte a legsikeresebb beruházásnak - © Fotó: Matey István
Debrecen – Újabb elektronikus utas tájékoztató táblák jelennek meg Debrecenben.


A vártnál jóval többen, 1733-an töltötték ki azt az internetes kérdőívet, amelyet a debreceni önkormányzat azért tett közzé a nemrégiben, hogy felmérje, a polgárok szerint milyen közlekedési fejlesztésekre lenne szükség – számolt be keddi sajtótájékoztatóján dr. Barcsa Lajos alpolgármester. Az eredményről elmondta: míg a gyakran gyalog közlekedők a járdák állapotát kifogásolták, addig a biciklisek már nem elsősorban újabb kerékpárutakat, hanem több kerékpártárolót szeretnének. Egyúttal emlékeztetett, az elmúlt években 80 kilométerre nőtt a debreceni kerékpárút hálózat hossza.

Azok, akik a tömegközlekedési eszközöket használják, a felmérés szerint sokallták a jegy- és bérlet árakat, valamint arra panaszkodtak, hogy néha nem a menetrend szerint járnak a buszok, villamosok, trolik. Az autósok leginkább a rosszul programozott zöldhullámokra panaszkodtak. – Láthatóak azok a források, amelyekből ezeket a problémákat majd meg tudjuk oldani – emelte ki az alpolgármester.

Utakat, járdákat ígérnek

Dr. Barcsa Lajos arról is beszélt, hogy a kerékpárút fejlesztések a közeljövőben is folytatódnak, összesen 1,2 milliárd forint lesz ilyen célokra. A Júlia-telepen 800 millió forint értékben építenek új utakat, míg a Határ út burkolatát 1,5 milliárdért megőrösítik. A lakótelepeken járdákat, szervizutakat hoznak rendbe.

A gyalogos közlekedés biztonságának javítására több mint 600 milliót, a városi csomópontok fejlesztésére 870 millió forintot tudnak költeni. A zöldhullámok kialakítására, javítására 400 milliót szánnak.

A főpályaudvart is beleszámítva közlekedési fejlesztésekre 150 milliárd forint áll Debrecen rendelkezésére

– hangsúlyozta a város alpolgármestere.

Az élvonalban vagyunk

Virágh Dóra, a Magyar Kerékpáros Klub debreceni területi szervezetének titkára a tájékoztatón úgy vélte, hogy a hazai városok között Debrecen nagyon „jó úton, az élvonalban jár” a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésében. Nagy Attila, DKV Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy még az idén újabb 5-10 elektronikus utastájékoztató táblát akarnak elhelyezni debreceni megállókba.

HBN–OCs


Telekvásárlásra most nincs forrás

Barcsa Lajos arról is beszámolt lapunknak, hogy továbbra is tervezik a belvárosból egy a Kishegyesi úton keresztül a Határ úti ipari parkba vezető kerékpárút kiépítését. – A probléma az, hogy a Kishegyesi egy részén olyan kevés a hely, hogy már nem lehet külön nyomvonalat kialakítani. Ezért magánterületeket kellene felvásárolni, amire most nincs pályázati forrás – fogalmazott az alpolgármester.