“Olcsó” ukránok?

Miközben a kormánypártok politikusai évek óta azt hangoztatják, hogy meg kell védeni az országot a bevándorlóktól, a nem uniós tagállam Ukrajnában – a magyar állam pénzéből – olyan reklámkampány indul, melynek célja magyarországi munkavállalásra ösztönözni az ottaniakat. Orosz Csaba írása.

A nemzetgazdasági miniszter ezzel kapcsolatban azzal a furcsa indoklással állt elő, hogy az ukrajnai toborzás nem állami program, mert ők csak a pénzt adták rá (82 millió forintot), az ukránoknak haza kell majd menniük.

Az ukrajnai kampány reklámarca – egy csinos, fiatal ukrán nő – azzal igyekszik idehívni honfitársait, hogy ő már fél éve itt van és betanított munkásként 130 ezer forintot keres, két és félszer annyit, mint otthon, Közép-Ukrajnában.

A kormány szándéka a jelek szerint pont ellentétes Debrecen vezetésének törekvésével, hiszen itt évek óta azt halljuk, olyan nyugati cégek letelepedését támogatják amelyek nemcsak minimálbérért foglalkoztatnak, hanem tisztességes fizetést adnak. Az ukránok pedig nyilván elsősorban a hozzájuk közel eső magyar területeken fognak munkát keresni. Így lehet a béreket ügyesen letörni, alacsonyan tartani.

– Orosz Csaba –