Olaszország visszaszerzett egy ellopott ókori szarkofágot

Róma, 2012. július 19., csütörtök (MTI) – Huszonegy év után szerezte vissza Olaszország azt az ókori szarkofágot, amelyet egy templomból loptak el.

Londonból repülővel vitte vissza Itáliába az olasz pénzügyőrség azt a III. századi római szarkofágot, amelyet 1991 szeptemberében a Lazio tartománybeli Aquino akkor felújítás alatt levő templomából tulajdonítottak el.

A márvány szarkofágot lóversenyt ábrázoló dombormű díszíti: négy ló húzta római versenykocsik (quadrigák) versenyeznek egy ovális lóversenypályán. Az ókori síremlék milliókat ér és az Olaszországból eltűnt legkeresettebb műkincsek között tartották számon – jelentette az olasz sajtó.

A Itáliából külföldre csempészett műtárgyak után nyomozó olasz hatóságok a szarkofágot Robert Hecht műkereskedőnél találták meg. A februárban kilencvenkét évesen elhunyt Hecht családja szolgáltatta vissza a műkincset Olaszországnak.

A műkereskedő neve régóta ismert volt az olasz hatóságok számára, Hecht ugyanis több itáliai régészeti lelet elrablását rendelte meg. A hatvanas években ítélte el először az olasz bíróság, mivel Hecht azt kérte a neki dolgozó olasz sírrablóktól, hogy vágják le az itáliai etruszk sírok falfreskóit – emlékeztek vissza az olasz lapok.

A Cerveteri egyik etruszk sírjából ellopott, Kr.e. V. századi Euphronios vázát is Hecht adta el a New York-i Metropolitan Múzeumnak, amely 1972 óta a vázát sajátjaként állította ki. A műkincset Olaszország 2008-ban szerezte vissza.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti.

MTI