Olasz kormányalakítás – Visszaadta a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte

Róma – Visszaadta az olasz államfőnek a kormányalakítási megbízatást Giuseppe Conte vasárnap este, mivel az államfő nemet mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, Paolo Savonára.

Giuseppe Conte rövid nyilatkozatban megköszönte az M5S-nek és a Ligának a jelölést.

Az M5S politikusai közösségi bejegyzései szerint az államfő “megvétózta” Paolo Savonát.

Az elnöki palota közleménye szerint az államfőnek nincsen vétójoga, a pártok ragaszkodtak mereven jelöltjeikhez.

Az euroszkeptikus nézeteiről ismert közgazdász Paolo Savona a Liga jelöltje volt, és a párt nem kívánta senki mással helyettesíteni.

Olaszország Sergio Mattarella államfő nyilatkozatára vár. A köztársasági elnök következő lépésként szakértői kormányt állíthat fel a következő választásokig, amelyeket akár már a nyár végén vagy ősz elején megtarthatnak.

A piacok reakciójától tartott az államfő

Az olasz államfő a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartott, és ezért nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az Északi Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, az euroszkeptikus nézeteiről ismert Paolo Savonát.

Sergio Mattarella államfő döntését ismertetve vasárnap este hangsúlyozta, hogy minden miniszterjelöltet elfogadott, kivéve a pénzügyminiszterét. Leszögezte, hogy Olaszország euróövezeti tagságának fenntartása alapvető érdeke az országnak, köztársasági elnökként feladata az is, hogy megóvja az olaszok megtakarításait.

Sergio Mattarella közölte, hogy hamarosan döntést hoz a következő lépésekről.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője “hihetetlennek” nevezte a történteket,hangsúlyozva, “felesleges választani, ha utána nem az olaszok, hanem a hitelminősítők döntenek a kormányról”.

Matteo Salvini, a Liga vezetője kijelentette, az olaszok nem lesznek senki szolgái, sem a németeké sem a nemzetközi pénzügyi világé.

– MTI –