Olajszállító NATO-konvojt ért támadás Pakisztánban

Három ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, amikor egy mintegy húsz olajszállító NATO-járműből álló konvojt ért támadás a pakisztáni főváros közelében.

Az Iszlámábádból Afganisztánba tartó teherautókat hétfő hajnalban támadta meg egy csapat fegyveres, akik Molotov-koktélokat dobtak a járművekre, lángra lobbantva azokat.

“Három ember meghalt, nyolcan pedig megsebesültek, többségükben a sofőrök és segítőik, akik mindannyian golyó általi sérüléseket szenvedtek” – mondta a történtekről Mohammad Ahad, a pakisztáni rendőrség egyik illetékese. Mint hozzátette, egyelőre nem tudni, mennyi fegyveres támadt a konvojra.

Az akcióért, és egy hasonló pénteki támadásért a pakisztáni tálibok vállalták a felelősséget, hozzátéve, hogy újabb merényletekre készülnek. “Elismerjük a felelősséget a NATO szállítójárműveit ért támadásokért” – mondta az AFP-nek Azam Tari, a Tarik e-Taliban (TTP) pakisztáni csoport szóvivője, hozzátéve, hogy a merényleteket bosszúból követték el a robotrepülőkkel elkövetett rakétatámadásokért.

A NATO-csapatok konvojai elleni támadások nem ritkák Pakisztánban, ám eddig elsősorban az iszlamista fegyveresek fellegvárának számító területekre, az afgán-pakisztáni határ környékére koncentrálódtak. Az Egyesült Államok szerint a Pakisztán északi részén fekvő térség az al-Kaida fészke, és az ott rejtőző fegyveresek miatt a világ egyik legveszélyesebb helyeként számon tartott terület.

– Független Hírügynökség –