Oláh Tibor fotóival telik meg a Belvárosi Galéria

Oláh Tibor fotóival telik meg a Belvárosi Galéria
© Fotó: Oláh Tibor
Debrecen – Lélekjelenlét/érintett dolgok címmel Oláh Tibor fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás január 20-án, pénteken, 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.).

Oláh Tibor fotóművész Debrecen művészeti életének egyik markáns, önálló szellemiséget képviselő alkotó egyénisége. 1967-ben induló fotós pályája alatt számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. 1971-ben rendezte első debreceni tárlatát a Kossuth u. 1. sz. alatti kiállítóteremben. A Magyar Kultúra Napjához közel, egykori első önálló kiállítása helyszínén, január 20-án, 17 órakor nyílik retrospektív tárlata a Debreceni Művelődési Központ megújult Belvárosi Galériájában.

1981 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 1982 óta a Művészeti Alapnak. Országos és helyi fotópályázatok első és második díjai fémjelzik pályafutását, 2000-ben Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült. 1981 óta az MTI fotóriportereként dolgozik, szakmai munkásságának elismeréseként 2005-ben elnyerte Az év fotóriportere címet. Számos könyvben és önálló fotóalbumban jelentek meg fotói, emellett megtalálhatóak képei az MTI Fotóarchívumában, külföldi gyűjteményekben és magántulajdonban.

50 év munkásságából válogat a Magyar Kultúra Napjához kötődő visszatekintő kiállítás, mely február 24-ig látogatható.

Oláh Tibor így vall magáról:

„Debrecenben születtem, minden időmet Debrecenben töltöttem, innen indulok, ide érkezek. Erős hangulatú emberi és tárgyi környezetben töltöm és élem itt az időmet. Családtagjaim, barátaim sokat jelentenek, rajongok a tehetségekért, az emberi teljesítményekért. Torkon ragad a fény, a zene, a művészetek, a csillagászat, a képességeim szerint megérthető univerzum és a tehetséges emberek produkciója. Úgy alakult, hogy egy kamerával gondolok reagálni mindezekre. (…)

ot1

Fotó: Magánarchívum

Eddigi munkálkodásomat illetően, tapasztalataim egybefoglalása a célom, fotográfiai eszközökkel, de nem feltétlenül követve a szűken vett fényképészeti szakmaiságot. Vágyam lenne a fotóimat abban a körben tartanom, amit a széles értelemben vett kultúráról gondolok. Nem sorolom érdeklődéseimet skatulyákba. Divatok, trendek nem érintenek, azokat csak újabb divatok, trendek követik mechanikusan. Nem véleményezem mások tevékenységét, odaadó híve vagyok a tehetségnek, az összhangnak, az empatikus együttműködésnek, a jó céloknak.”

A kiállítás február 24-ig tekinthető meg hétköznapokon 10–18 óráig a Belvárosi Galériában.

– Debreceni Művelődési Központ –