Október az időseké

Október az időseké
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Negyvenegy program várja a szépkorúakat a következő hónapban.

„Kortalanul” címmel kezdődik a XV. Idősek Hónapja rendezvénysorozat, melynek nyitóünnepségét hétfőn tartották a Belvárosi Közösségi Házban, ami zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel. Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává, a nyugdíjasokat azonban minden nap megilleti a tisztelet, az elfogadás, a támogatás és a szeretet.

Idősek megbecsülése

Danku Attila, önkormányzati képviselő elmondta, egy régi hagyományt szeretnének feltámasztani: az a tudás, ősi bölcsesség, amit az idősek birtokoltak, mindig is fontos szerepet töltött be a családban. Ők voltak azok, akik sokéves tapasztalatukkal a hátuk mögött kimondták a döntő szót. A következő hónapban ezt a tiszteletet szeretnék kifejezni azokkal az eseményekkel, melyek a nyugdíjasok érdeklődésének megfelelő, kikapcsolódást és közösségi élményt nyújt. Hozzátette: habár manapság a világnapok tüntető felszínességet jelentenek – amit ünneplünk nem szerves része a mindennapoknak – Debrecenben ez nem mondható el, hiszen a Művelődési Központban egész évben számos – idősek számára is megfelelő – program kap helyet. Az évente rendezett mintegy hatszáz program húsz-harminc százaléka az idősebb korosztályt is megszólítja.

Meglátni a szépet

Az ünnepségen Nagy Barna, a Debreceni Nyugdíjas Klub vezetője is felszólalt, aki az emberi létet egy fa életéhez hasonlította: – A kezdetben fiatal, zsenge hajtás idővel megerősödik, kirügyezik, kivirágzik, termést hoz, ellhullajtja leveleit, míg végül téli álmot alszik, csakúgy, mint az ember. Nem csak a természet fordult most őszbe, hanem mi is, közben azonban meg kell találni az örömöket a mindennapokban – mondta. A nyitórendezvényt több kulturális előadás is színesítette, többek között a kilencvenkét éves Ági néni, aki verset szavalt.

HBN–VK


Ízelítő a „Kortalanul” programsorozatból

1. Október 6., 10 óra, Újkerti Közösségi Ház: Nyugdíjas kórusok és dalkörök találkozója a Zene Világnapja alkalmából, vendég a 15 éves Rozmaring Népdalkör.
2. Október 7., 10 óra, Nagymacsi Közösségi Ház: Mit tehetünk érte? – Ismeretterjesztő előadás – bőr és szépségápolás.
3. Október 12., 14 óra, Belvárosi Közösségi Ház: Generációk hagyományőrző kulturális találkozója.
4. Október 14., 14 óra, Csapókerti Közösségi Ház: Idősek bálja
5. Október 17., 13 óra, Ondódi Közösségi Ház: Orsolya napi vigasság (Káposztás ételek főzőversenye, népzenei koncert, kézműves foglalkozások)
6. Október 20., 14 óra, Újkerti Közösségi Ház: Ki mit tud? Nyugdíjasoknak.
7. Október 22., 18 óra, Józsai Közösségi Ház: Őszi életigen programsorozat – Hogyan kezeljük a haragot?
8. Október 24., 19 óra, Csapókerti Közösségi Ház: Szüreti bál – zenés szüreti mulatság
9. Október 26., 14 óra, Belvárosi Közösségi Ház: „Kortalanul” – XV. Idősek Hónapja rendezvénysorozat záróünnepsége
10. Október 29., 15 óra, Belvárosi Közösségi Ház: Diabétesz Egészség Nap – Diabéteszes kéz és láb kialakulása, kezelése