Október 6-ig lehet jelentkezni az idei Staféta pályázatra

Budapest – A Fővárosi Önkormányzat idén megnövelt keretösszeggel hirdette meg a kisebb színházi produkciók, valamint a pályakezdő fiatal előadók bemutatkozási lehetőségét támogató Staféta pályázatot, amelyre október 6-ig várják a jelentkezéseket.

A Fővárosi Önkormányzat a tehetséggondozás és a független előadóművészet támogatása érdekében új színpadi produkció létrehozására hirdeti meg a pályázatot, az eddigi évekhez hasonlóan, a FÜGE Egyesület szervezésében, nyílt pályázat formájában – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A projekt célja, hogy támogassa a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezéseket oly módon, hogy az önálló alkotói munkásságának első öt évében járó fiatal alkotók és alkotói csoportok számára biztosít további megmutatkozási lehetőséget és anyagi forrást.

A kiírásra jelentkezhetnek alkotóművészek, magánszemélyek vagy alkotói csoportok, együttesek valamint már működő szervezetek, akik kevesebb mint öt éve kezdték önálló alkotói munkásságukat.

A pályázatnak tartalmaznia kell a tervezett színpadi produkció szinopszisát, produkciós leírását, valamint annak létrehozási és továbbjátszási költségvetését, az előre leegyeztetett befogadó helyszín és a forráshiány feltüntetésével.

A 2018. február 1 és december 31. között megvalósuló új bemutatókra maximum három millió forintig lehet pályázni.

A pályamunkákat első körben a FÜGE stábja ellenőrzi, majd egy felkért konzulensi kör választja ki azt a 15 pályázót, akik közül kikerülnek a nyertesek. Az elbírálásnál számít a benyújtott pályázatok színvonala, művészeti értéke, progresszivitása, társadalmi kérdésekre való érzékenysége, a tervezett produkciók utazhatóságának és továbbjátszásának lehetősége is. Előnyt élveznek azok a projekttervek, amelyekben az alkotói folyamat során a közösségépítés szerepet kap, vagy különböző társadalmi csoportok kapcsolódhatnak, bevonódhatnak, akár a művészeti munka, akár az azt kiegészítő foglalkozások során.

A támogatást odaítélő kuratóriumi tagja Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója; Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója; Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója; Szabó György, a Trafó menedzser igazgatója és Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a FÜGE elnöke.

A pályázatokat online, a FÜGE weboldalán keresztül lehet benyújtani október 6-án 16 óráig. A döntésről december 10-ig értesítik a nyerteseket.
2016-ban a pályázat keretében kilenc produkció valósult meg, 2017-ben első felében Olasz Renátó és Horváth János Antal Kitagadottak című Schiller-átiratát, valamint Pass Andrea Bebújós című darabját mutatták be. A sort októberben Császi Ádám Templom, Vass Imre Standing Ground és Fekete Ádám A Jeditanács összeül című rendezése folytatja, majd Juhász András és Szenteczki Zita, illetve Mészáros Máté alkotása zárja az idei évet.

– MTI –