Október 6.: Akik kiálltak a magyar szabadság mellett

Manapság sokan úgy tekintik a „politikai felelõsséget”, mint valami bocsánatos bűnt. Vajon aki ilyen lepel alá bújva követ el törvénytelenségeket, az megszűnik embernek lenni? – kérdezi debreceni olvasónk.

Történelmünk folyamán ilyen maroknyi kisebbségek miatt kellett nemzetünknek annyit szenvedni?! Ezért vannak októberben gyásznapjaink? Hol volt a józan ész és a többség akarata, ereje? Miért voltak és vannak köztünk árulók, köpönyegforgatók és emberségükből kivetkőzöttek? Miért nem lehetett és miért nem lehet megállítani õket? Ahhoz, hogy a társadalmat élhetőbbé tegyük, elengedhetetlen a résztvevők józansága, igazságérzete, jobbító szándéka, egymásba vetett bizalma. A vétkek, a hibák beismerése emberi nagyságra, erényre vall!

Hogyan történhetett?

A magyar történelem októbereire emlékezve ragyogó lehetőség kínálkozik arra, hogy nyíltan, őszintén beszéljük ki, tárjuk fel a tényeket és a következményeket. Igen káros az, amikor a múlt elkendőzését, elfeledését, meghamisítását hirdetik egyesek, sőt, ezt is teszik.

Hogyan történhetett az, hogy kisebbségben levő önkényurak (politikusok) évszázadokon át vehették el (veszik el) tőlünk erőszakosan, igen kegyetlen módon a legjobbjainkat, az igaz embertársainkat – büntetlenül?!

Kiálltak a szabadság mellett

Arra viszont büszkék lehetünk, hogy a magyar nép sohasem azonosult bizonyos csoportok és korszakok rémtetteivel. Október 6-a halhatatlanainak többsége nem volt nemzetünkbeli, de mégis kiállt a magyar szabadság egyetlen igazsága mellett. Egy szavukba került volna az életük megmentése, de emberi nagyságuk, becsületük nem mondatta ki azt velük. Azon a bizonyos október 23-án viszont – a már említett hősökkel ellentétben – voltak olyanok, akik az igazsággal szembemenve beszéltek és cselekedtek. Ők állítólag magyarok voltak… és életben maradtak… maradhattak. Az igazságtudatunk megnyugtató békéjével készüljünk a feledhetetlen októberi napokra egy lobogó lángú gyertya fénye mellett.

Hutzler Vilmos, Debrecen