Helyi gazdaság

2016.03.29. 08:05

A csok nincs ingyen: érdemes átgondolni!

Debrecen - Mérlegeljen a fogyasztó a hitel felvételekor, a bank felelőssége is óriási a hitelnyújtáskor.

Debrecen - Mérlegeljen a fogyasztó a hitel felvételekor, a bank felelőssége is óriási a hitelnyújtáskor.

Tízmillió forint támogatás lakásvásárlásra, kedvezményes hitel legfeljebb tízmillió forint erejéig. Számtalan fogyasztó felkapta a fejét az új lehetőségekre, amely a fiatal házaspároknak is nagyon vonzó lehet.

Kiknek kecsegtető?

A családok otthonteremtési kedvezménye azoknak kecsegtető, akik meg tudnak felelni a feltételeknek. Mert feltételből van bőven, és ha nem előzi meg kellő körültekintés a csok igénylését, akkor az könnyen visszájára sülhet el. Fontos tehát, hogy a fogyasztók tájékozódjanak az előírásokról és rendkívül nagy felelősség hárul a hitelintézetek alkalmazottaira is a megfelelő tájékoztatást tekintve. Szigorú határidők, akár ötszörösen felszámított késedelmi kamat, objektív feltételektől függő gyerekvállalásra vonatkozó szerencseelem, elidegenítési és terhelési tilalom: a fogyasztóknak tisztában kell lenniük az esetleges hátrányokkal!

Időzített bombák

A csok és az említett akciós kölcsön már számtalan hitelintézetnél elérhető, amelyek egyébként nagyon helyesen külön írásos tájékoztatóval segítik a fogyasztókat. Ugyanakkor a remélt összegek érdekében mindennek az automatikus beikszelése, aláírása és tudomásul vétele és az apróbetűs részek figyelmen kívül hagyása nagy felelőtlenség. A támogatási kérelem benyújtása körültekintést igényel, a hitelintézetek alkalmazottai részéről pedig felelős magatartást és kellőképp részletes, közérthető szóbeli tájékoztatást. Az a fogyasztó ugyanis, aki az említett részeket figyelmen kívül hagyja, később könnyen olyan helyzetbe kerülhet, amelyben nemhogy neki fizetnek, hanem őt fogja terhelni súlyos fizetési kötelezettség. Így például, ha valaki három vagy több gyermeke után tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült, de valamelyik feltételnek nem tud megfelelni és visszafizetési kötelezettsége keletkezik, akkor visszamenőleg az igénybevétel napjától esedékes Ptk. szerinti késedelmi kamat (a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat nyolc százalékponttal növelt értéke) ötszörösét kell visszafizetnie.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában