Oktatási államtitkárság: minden érintettel tárgyal a kormány az iskolák átvételéről

Budapest – Szinte már az összes érdekképviselettel tárgyalt a kormány az iskolák átvételéről, az oktatásért felelős államtitkárság Tarlós István főpolgármesterrel mint a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnökével már tárgyalt, a BÖSZ-szel pedig hamarosan további egyeztetéseket folytat – közölte az államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Szerdán Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a városrész iskolai menzáinak és közösségi tereinek újragondolásáról szóló szerdai konferencián azt mondta, fel kellene kínálni a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy működtethessék és fenntarthassák iskoláikat.

Az államtitkárság közleményében kiemelte: az önkormányzati fenntartású iskolák állami átvételével kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma számtalan megbeszélést folytatott az érintett szervekkel, szervezetekkel. Az oktatási államtitkárság Tarlós István főpolgármesterrel mint BÖSZ-elnökkel május 27-én tárgyalt, a BÖSZ-szel pedig június 6-án fog további egyeztetéseket folytatni. Az államtitkárság a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével május 31-én folytatott megbeszélést, emellett június 3-án a Megyei Jogú Városok Szövetségével is tárgyalóasztalhoz ül a szervezet Szombathelyen zajló közgyűlésén – jelezték.

Kiemelték: az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden érintett szervezettel tárgyal ebben az ügyben. Fontosnak tartják, hogy az önkormányzatok és az önkormányzati szövetségek pontos tájékoztatást kapjanak az iskolák állami átvételének folyamatáról, megismerjék a menetét és a feltételeit, javaslatokat tegyenek a feladat végrehajtásával kapcsolatban.

A központi költségvetésből oktatásra fordított összeget ezentúl nem az önkormányzatok kapják, hanem az állam fordítja az iskolákra. A kormány továbbra is számít az önkormányzatok együttműködésére és tapasztalatára, hiszen közös nemzeti érdek, hogy a lehető leghatékonyabban működő rendszert hozzák létre – írták.

Jelezték: a kormány arra törekszik, hogy minden településen garantált minőségű oktatást kapjanak a gyermekek. Ahogy abban a köznevelési kerekasztal résztvevői is egyetértettek, az iskolák vegyes – önkormányzati és állami – fenntartása nem váltotta be a reményeket. Az önkormányzati fenntartású iskolarendszer korábban megbukott, eladósította és csaknem csődbe vitte a településeket. Éppen ezért az állami fenntartás a megoldás, amellyel tiszta felelősségi viszonyok alakulnak ki az oktatásban: az állam az iskolák fenntartásért és a működtetésért is felelősséget vállal – közölte az államtitkárság.

A polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az oktatásban a baloldal által elvett pénzeket – írták. A köznevelésben ma iskolafejlesztés, a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógus béremelési és a legnagyobb ingyenes tankönyvellátási program, valamint ingyenes gyermekétkeztetési program zajlik. Az oktatásra fordított költségvetési támogatás jövőre 270 milliárd forinttal nő az ideihez képest, a jövő évi támogatás 455 milliárd forinttal több lesz, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben – reagált az oktatási államtitkárság.

– MTI –