Okozhat-e lakásdrágulást az új BMW-gyár?

Akt.:
Minden a helyére kerül – majd az ingatlanpiacon is
Minden a helyére kerül – majd az ingatlanpiacon is - © Illusztráció: DPA
Debrecen – A gyár dolgozóinak lakniuk kell valahol, s ezt muszáj kielégíteni.

Varázsgömböm nincsen, de az biztos, hogy a BMW debreceni gyárépítése pozitívan hat majd a cívisváros és a vonzáskörzete ingatlanpiacára”

– fogalmazott Baráth Norbert, a Duna House egyik debreceni irodavezető franchise partnere.

A szakember úgy véli, hogy most is eléggé fel van pezsdülve a megyeszékhely ingatlanpiaca – a vidéki nagyvárosok közül talán a legjobban –, ezt azonban a BMW érkezése még tovább is fokozhatja.

Baráth Norbert rámutatott: a gyár dolgozóinak lakniuk kell valahol, és nem biztos, hogy ezt az igényt Debrecen azonnal ki tudja elégíteni. Befektetési céllal már most is sokan (köztük például szabolcsiak) vesznek ingatlant Debrecenben, és ezt a befektetési kedvet a BMW letelepedése tovább növelheti majd.

Ingatlanfejlesztők, beruházók

Befektetési céllal már most is sokan (köztük például szabolcsiak) vásárolnak ingatlant Debrecenben, és ezt a befektetési kedvet a BMW letelepedése tovább növelheti majd – annál is inkább, mivel még vannak újabb befektetésre alkalmas fejlesztési területek a cívisvárosban.

A Napló érdeklődésére Baráth Norbert a fentiek kapcsán azt az egyszerű közgazdasági példát is felidézte, amely szerint mindig a kereslet határozza meg a kínálati árakat. Debrecen most is Magyarország második-harmadik legdrágább városa, de azzal kapcsolatban a szakember nem merne jóslásokba bocsátkozni, hogy konkrétan milyen arányban változnak, illetve emelkednek majd az itteni ingatlanárak a gyáralapítás nyomán.

Debrecen egyébként ingatlanfejlesztőkből és beruházókból is jól áll – hangsúlyozta Baráth Norbert –, s több olyan cég, vállalkozás is működik itt, amely megfelelő tőkével rendelkezik. Ezek egészen biztos, hogy átgondoltan fognak cselekedni, jóllehet a 2020 utánra várható áfa- és csok-változás kihatásai még nem tudhatók. Az viszont ugyancsak kijelenthető, hogy a Debrecenben most épülő (és 2019-ben átadandó) ingatlanok, valamint a befektetési céllal megvásárolt lakások csak részben lesznek képesek megfelelni az új gyár keltette lakhatási igényeknek.

VA


Az Otthontérkép számítása szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben
Budapest - Debrecenben és térségében az új BMW-gyár létesítése jelentős ingatlanfejlesztést indíthat a lakáspiacon és az ipari, kiskereskedelmi ingatlanoknál - közölte az Otthontérkép csoport szerdán az MTI-vel. Az Otthontérkép számítása szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak...

A BMW 7-es sorozatának darabjai készülnek a cég németországi, dingolfingi üzemében, egy korábbi felvételen
Debrecen - A BMW ideérkezése előtt a Debreceni Egyetemet is átvilágították, felmérték a német cég szakemberei. Ilyen rövid idő alatt, ilyen lényegretörő egyetemfelmérésben még nem volt részünk, mint amit a BMW szakemberi végeztek nálunk a közelmúltban. Nagyon profi analisták” – jelentette ki Szilv...

Illusztráció: Pixabay
Berlin - A BMW debreceni üzemében 2023 körül kezdődhet a termelés - írta a Stuttgarter Zeitung című német lap szerdán a német autógyártó társaságtól származó adatokra hivatkozva. A beszámoló szerint a BMW egy szóvivője a lapnak elmondta, hogy az üzemben hagyományos, elektromos és hibrid meghajtás...

Kósa Lajos és Tiba István a szerdai sajtótájékoztatón
Debrecen - Debreceni gazdasági övezeti tanács létrehozását javasolja a BMW idetelepülése kapcsán Kósa Lajos. Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője Balmazújvároson egy szerdán tartott sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy a BMW 1 milliárd eurós debreceni beruházása a tovagyűrűző hatásnak kösz...