Nagy lezárások

2020.02.19. 07:21

Az aszfalt magánya: már nem lehet behajtani a Dósa nádor térre

Sokak napirendje megváltozik a cívisvárosban február 19-én, azaz ma reggeltől a belvárosi munkálatok miatt.

Fotó: Matey István

Szerda reggel 6 óra 30 perctől a Dósa nádor téren, a Sas és Városház utcán, illetve a Csapó utcán a Dósa tér és Vár utca között tilos a gépjárműforgalom és -várakozás.

A téren és a Csapó utca parkolójában 7 óra körül még állt néhány autó, de nem sokkal később ezek is elhagyták a területet. A rendet tapasztalataink szerint a Kossuth és a Vár utca felől is közterület-felügyelők vigyázzák. A gyalogosforgalom folyamatos, a kihúzott négyzethálós kerítések mellett egyértelmű, merre kell navigálni.

Mint korábban hírül adtuk, a jelentős forgalomkorlátozás oka, hogy február 19-én megkezdődik a Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítése. A tervek szerint augusztus 20-ra lesz kész az új terület. A Dósa nádor téren 179 parkolóhely szűnik meg, ezek helyett (a mélygarázs későbbi megépüléséig) a Széchenyi utcai ideiglenes parkolót javasolják használni. További hasznos információk a debreceni önkormányzat által készített animációban érhetők el.

Azok a szülők, akik a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskolába, illetve a Debrecen Református Kollégium Általános Iskolájába viszik gyermeküket, ebben a cikkben tájékozódhatnak a közlekedési és parkolási lehetőségekről. A korábban ígért kiss & go sávot már kialakították a Kálvin téri Üzletház mellett, közvetlenül a gyalogátkelő előtt, hogy az előbb említett oktatási intézményekhez érkező szülők megállhassanak, míg gyermekeik kiszállnak a járműből.

Kiss & go a Kálvin téren | Fotó: Matey István

A korlátozás a Waze élő térképén is látszik.

Előbb bontanak

Pénteken jelentette be a városházán Balázs Ákos alpolgármester, hogy február 19-én megkezdődik a Dósa nádor tér átalakításának kivitelezése, és a tervek szerint augusztus 20-ra lesz kész az új terület.

A beruházásról szóló hivatalos tájékoztatás február 17-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. A „Dósa nádor tér rendezése és a gyalogos­övezet kiterjesztése” feladatait nettó 730 millió 14 ezer 155 forintért a KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezheti, a céggel február 4-én kötöttek szerződést.

A projekt érinti a Dósa nádor teret, a Zamenhof, a Vár, a Csapó és a Liszt Ferenc utcát is. Mintegy 10 ezer 867,5 négyzetméter felületen valósítanak meg zöldterületi rekonstrukciót.

A munka bontással kezdődik; 5 ezer négyzetméternyi burkolatot kell bontani, átlagosan 50 centiméter vastagságban alépítménnyel és szegéllyel együtt.

Félig elbontott pad a Csapó utcán | Fotó: HBN

Harminchat pavilon

Többek közt homokos kavicsot, aszfaltburkolatot, kötőréteget, gyeprácsos parkolóburkolatot szüntetnek meg, és térkőburkolatot szednek fel. Aszfaltfelületek felső rétegét marják le változó vastagságban mintegy 505 négyzetméteren, térköves és aszfaltjárdát, valamint 268 méter hosszan szegélyeket bontanak. Az ezt követő építkezés révén kialakítják az új virágpiacot: 36 virágárusító pavilont telepítenek, valamint 128 árusító helyet (asztalt) árnyékoló szerkezettel.

Vízjáték is lesz

Ifjító gallyazás és 11 fa kivágása is szerepel az elvégzendő feladatok közt (a debreceni főkertész tájékoztatása szerint ennyire van engedély, de csak szükség esetén vágnak.

Emellett 6 ezer 165 négyzetméter térkőburkolatot és egy vízjátékot is kialakítanak.

A fejlesztés eredményeként 17 támlás padot, 4 betonpadot, 3 egyedi – fából készült – játszógömböt, 15 hulladékgyűjtőt, 28 kerékpártámaszt, 28 faveremrácsot, 1 ivókutat telepítenek, valamint 20 növénydézsát fával. Elültetnek 3 ezer 425 darab cserjét, 360 négyzetmétert gyepszőnyegeznek és öntözőrendszert építenek ki. Mindemellett három helyszínen 9 térfigyelő kamerát telepítenek.

Nyílt eljárás

A dokumentumból az is megtudható, hogy a közbeszerzést tárgyalásos eljáráson nyerte el a kivitelező.

Ennek indokaként szerepel, hogy az önkormányzat korábban nyílt eljárást indított, amelyre ketten nyújtottak be ajánlatot (a szintén debreceni székhelyű D-PROFIL Építő, Kereskedő és Szolgáltató Kft., valamint a KEVIÉP Kft.), azonban mindkét ajánlat érvénytelennek minősült, így ennek következtében az eljárás eredménytelen lett.

A későbbi tárgyalásra e két céget hívták meg, közülük a Keviép nyerte el a munkát.

SzT, HBN, HAON

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában