Okosfűtése lesz a nagyerdei iskolának

Az iskola negyvenedik szülinapján
Az iskola negyvenedik szülinapján - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Szeptembertől megújult külsővel várja a Hatvani a diákokat.

Félúton jár a Hatvani István Általános Iskola nyár elején kezdődött felújítása. A Nagyerdő szívében található intézmény energetikailag teljesen megújul, a homlokzat szigetelése mellett kicserélik a nyílászárókat és átalakítják a hőközpontot is.

A Debreceni Intézményműködtető Központ valamennyi ingatlanát érintik a nyári felújítások, a pályázati pénzekkel együtt több mint, 500 millió forintot költenek korszerűsítésükre.

A Hatvani megújulása közel 225 millió forintból valósul meg (ebből 137 millió a vissza nem térítendő támogatás). Jelenleg a homlokzat hőszigetelését végzik, de a héten már megkezdődik a nyílászárók cseréje is, és a tetőre is lépésálló szigetelés kerül. A fűtési és az elektromos rendszer is teljesen megújul, ami után a kiépített rendszer alkalmazásával nyomon követhetővé és optimalizálhatóvá válik az épületegyüttes energiafelhasználása. Az iskola felújításával elérhető becsült széndioxid- és energiamegtakarítás 20 százalék lesz – tudtuk meg a szerdai sajtótájékoztatón, amit Bertók Krisztina intézményvezető és Komolay Szabolcs alpolgármester tartott. Szenzoroknak köszönhetően lehetőség lesz a közműfogyasztás valós idejű mérésére, így a tanrendhez, a tantermek kihasználtságához igazítható a fűtés. A kapcsolódó kommunikációs hálózatnak köszönhetően pedig a rendszerben mért adatok megjeleníthetővé válnak. A beruházás kapcsán még egy energiahatékonysággal kapcsolatos szemléletformálási kampány is megvalósul – hallhattuk.

HBN​
hirdetés