„Okos” fesztivál: rekorddal zárt a Campus

„Okos” fesztivál: rekorddal zárt a Campus
„Okos” fesztivál: rekorddal zárt a Campus - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Több ezren voltak kíváncsiak a Debreceni Egyetem programjaira a Campus Fesztivál három napja alatt az „Egyetem téren”.

– Minden egyetemnek megvan a maga hangulata, a Debreceni Egyetem charm-jához pedig hozzátartozik a Campus Fesztivál – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a fesztivál ünnepélyes megnyitóján.

A csütörtök esti Ponthúzó Partyn több mint ezren izgultak az „Egyetem tér” óriáskivetítője előtt. A ponthatárok kihirdetése után a leendő debreceni hallgatókat Szilvássy Zoltán rektor köszöntötte, és a fesztiválozás, a nyári szünet után – ősztől – élményekkel teli, tartalmas egyetemi éveket kívánt nekik.

Robbantás és csípős-teszt – a Debreceni Egyetem standjainál idén minden eddiginél több programmal várták a fesztiválozókat. A legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény 500 négyzetméteren, az „Egyetem téren” mutatkozott be az idei Campus Fesztiválon. Az egyetemi programokra több ezren voltak kíváncsiak.

A biológusok a paprika kapszaicin tartalmát és csípősségét vizsgálták, a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet folyóiratokkal és versmondással, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a családi programok mellett illatfelismeréssel és braille-géppel, a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központjában működő Karrieriroda munkatársai pedig önéletrajz-írási stratégiákkal és próba-állásinterjúkkal segítették a fesztiválozókat – magyar, angol és német nyelven. Több százan vettek részt a Technológia- és Tudástranszfer Központ védjegy-felismerő vetélkedőin is. A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottság harmadik alkalommal települt ki a fesztiválra, hogy közelebb hozza a környezetvédelmet a fiatalokhoz, több mint százan látogatták meg a sátrat.

A negyed- és ötödéves, valamint a rezidens fogászok a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületével közösen rendeztek szűrést és prevenciós tanácsadást. Az érdeklődők megtudhatták például, hogy speciális fogproblémákra milyen fogkefét, fogkrémet használjanak. Az egyetem kulturális életét mutatták be a fesztiválon a Debreceni Egyetemi Színház, a Lehetek én is Költő és a Debreceni Egyetemi Irodalmi Kör tagjai. De az Olasz Tanszék és a Germanisztika Intézet csokis-sörös programjai is népszerűek voltak.

Az andragógusok borkóstolóval, a néprajzosok interaktív bemutatóval, a kommunikáció szakosok fesztiválstúdióval népszerűsítették szakterületüket. Az egyik legnépszerűbb program idén is a fizikusoké volt, velük méteres buborékokat eregethettek a fesztvállátogatók, de DÖMÉRE a távirányítós légpárnás robotra is sokan kíváncsiak voltak.

Kelet-Magyarország legnagyobb könnyűzenei eseménye vasárnap hajnalban ért véget. A megújult helyszínen végig nagy érdeklődés övezte a fesztivált, ráadásul az időjárás is kegyes volt a fesztiválozókhoz, így sikerült megdönteni a tavalyi látogatói csúcsot, idén mintegy hetvenezren buliztak a Nagyerdőn. Vasárnap reggel elkezdődött a takarítás. A teljes bontási munkálat várhatóan kevesebb, mint egy hét múlva ér véget.

– Debreceni Egyetem –