Ökölvívó olimpiai selejtező – Szatmári Petra és Bernáth István egy győzelemre a kvótától

Budapest/Samsun – Szatmári Petra és Bernáth István elődöntőbe jutott a Samsunban zajló ökölvívó európai olimpiai kvalifikációs versenyen szerda délután, ezzel mindkét versenyző egy győzelemre van a riói kvótaszerzéstől.

Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a +91 kilogrammosok versenyében Bernáth remek ökölvívást mutatott be a bolgár Petar Belberov ellen, s bár az első menetben még nem volt egyértelmű a fölénye, a folytatásban a pontozók szerint jobbnak bizonyult. A péntek esti elődöntőben az első helyen kiemelt Joseph Joyce lesz Bernáth ellenfele. A brit versenyző bronzérmet nyert tavaly a dohai világbajnokságon.

A 64 kilósoknál jó teljesítményt nyújtó Kontrecz Márk nem jutott be az elődöntőbe, miután egyhangú pontozással kikapott a litván Evaldas Petrauskastól.

A 75 kg-os Szatmári Petra – aki 2013-ban ifjúsági világbajnok, egy évvel később felnőtt Eb-bronzérmes volt – az első negyedben még mindhárom pontozónál alulmaradt az ír Christine Desmonddal szemben, ám a folytatásban már őt látták jobbnak a bírók. A péntek délutáni elődöntőben Anna Laurell Nash lesz Szatmári ellenfele. A 36 esztendős svéd ökölvívó a kétezres években két világbajnokságot és három kontinensviadalt nyert, a 2012-es vb-n harmadikként zárt.

A szerda esti programban Harcsa Zoltán (75 kg) és Sávoly Gergő (91 kg) lép ringbe a magyarok közül.

Samsunban a férfiak tíz kategóriájában három-három riói hely talál gazdára: a súlycsoportok harmadik kvótájáról a két elődöntő veszteseinek hétvégi – a döntőkkel együtt sorra kerülő – meccsei döntenek. A nőknél – három súlycsoportban – csak a döntősök szereznek olimpiai indulási jogot.

A magyar ökölvívóknak még nincs riói kvótájuk.

– MTI –Sporthírek